Cannes 2021 | Un scurtmetraj românesc, selectat în secțiunea Cinefondation

  • 16 Iunie 13:52
Cannes 2021 | Un scurtmetraj românesc, selectat în secțiunea Cinefondation

Scurtmetrajul românesc "Prin oraș circulă scurte povești de dragoste", regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, a fost selectat în secțiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes, au anunțat marți organizatorii evenimentului.

Organizatorii au anunțat marți și juriul secțiunii Cinefondation și de scurtmetraje, care va fi alcătuit din șase cineaști: Kaouther Ben Hania (regizoare, scenaristă - Tunisia), Tuva Novotny (regizoare, scenaristă, actriță - Suedia), Alice Winocour (regizoare, scenaristă - Franța), Sameh Alaa (regizor, producător, scenarist - Egipt), Carlos Muguiro (cineast, profesor universitar - Spania) și Nicolas Pariser (regizor, scenarist - Franța).

Juriul va avea misiunea de a atribui trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj unuia dintre cele 10 filme incluse în competiție și de a decerna cele trei premii ale secțiunii Cinefondation pentru cele mai bune pelicule dintre cele 17 filme selectate și realizate de studenți ai unor școli de film. La fel ca anul trecut, juriul nu va avea un președinte, iar componența sa este paritară: trei femei și trei bărbați.

Competiția de scurtmetraje:

În acest an, comitetul de selecție a vizionat 3.739 de scurtmetraje propuse. Competiția de scurtmetraje din 2021 este compusă din 10 filme provenite din țările următoare: Brazilia (două producții), Danemarca, China, Franța, Hong Kong, Iran, Portugalia și, pentru prima dată în selecția acestei secțiuni, Kosovo și Macedonia de Nord.

Aceste filme vor fi prezentate pe 16 iulie 2021 și vor concura pentru trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, care va fi decernat în timpul ceremoniei de închidere a celei de-a 74-a ediții a Festivalului de la Cannes, sâmbătă, 17 iulie 2021.

Selecția Cinefondation:

Pentru cea de-a 24-a ediție a selecției Cinefondation, organizatorii de la Cannes au invitat 17 cineaști: opt femei și nouă bărbați. Cele 13 filme de ficțiune și patru animații au fost alese dintre cele 1.835 de scurtmetraje propuse de școlile de film din lumea întreagă. Patru școli de film se vor afla la prima lor prezență în selecția Cinefondation.

România va fi reprezentată de scurtmetrajul "Prin oraș circulă scurte povești de dragoste", regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București.

Juriul va acorda premiile secțiunii Cinefondation într-o ceremonie care va preceda proiecția filmelor câștigătoare, joi, 15 iulie, în sala Bunuel din Palais des Festivals et des Congres din Cannes.

Secțiunea Cinefondation, care prezintă filme scurte produse de studenți ai unor universități cu profil cinematografic din lumea întreagă, a reprezentat începând din 1998 o veritabilă pepinieră pentru generații de cineaști talentați, precum Emmanuelle Bercot, Deniz Gamze Erguven, Kornel Mundruczo, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Asif Kapadia, Dani Rosenberg și Nadav Lapid.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 6-17 iulie.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:3,6 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 21 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6601 -0.1096
USD 17.6371 0.0088
RON 4.1750 -0.0217
UAH 0.6603 -0.0007
RUB 0.2402 -0.0025
Arhivă Radio Chișinău