CANNES 2021 Regizorul Joachim Trier stârnește emoțiile criticii cu filmul său „Julie”

  • 10 Iulie 2021 19:03
CANNES 2021 Regizorul Joachim Trier stârnește emoțiile criticii cu filmul său „Julie”

Cu filmul său „Julie” (The Worst Person in the World), regizorul norvegian i-a încântat vineri pe criticii de la Festivalul de la Cannes, schițând un portret al tinerelor femei de azi, într-un rol i interpretat de o actriță care până acum a avut puține legături cu cinematografia, relatează AFP, citat de AGERPRES.

"S-a născut o stea", notează Peter Bradshaw de la The Guardian în critica sa, acordându-i filmului cinci stele.

 
Pentru prima oară într-un rol pe marile ecrane, actrița Renate Reinsve, 33 de ani, o interpretează pe Julie care trece prin mai multe etape ale vieții sale, întâi studentă, apoi angajată, mamă și femeie îndrăgostită.

Dorința, fidelitatea, maternitatea, relațiile cu părinții și diferențele între generații... toate aceste necunoscute o îngrijorează pe Julie, într-un film care explorează și marile teme de azi: rolul femeii în societate, ecologia și invazia numerică.
Revista Variety este de părere că filmul, al cincilea al realizatorului în vârstă de 47 de ani, va deveni "un reper" pentru generația milenială, în timp ce ziarul Daily Telegraph l-a considerat pur și simplu "minunat".

Revista cultură franceză Télérama, care a văzut în Julie "un simbol fremătând și vulnerabil al generației contemporane", a salutat "vivacitatea acestui portret, profunzimea dialogurilor și fluiditatea punerii în scenă".

"Am pus mult din personalitatea sa personajului. A avut un mare impact asupra filmului", a declarat AFP Joachim Trier, referindu-se la actrița Renate Reinsve, care obține cu acest rol un "bilet" pentru câștigarea premiului pentru cea mai bună interpretare.

"Am scris rolul special pentru ea", a continuat regizorul, care a profitat și de talentul de improvizație al tinerei actrițe.

La rândul său, Renate Reinsve a povestit despre "labirintul de îndoieli și de indecizii pentru a putea surprinde în final înțelepciunea personajului său".

"Ca tânără crescută înainte de mișcarea #MeToo înțelegeam că te cizelezi în funcție de părerile bărbaților", a mărturisit Renate. Ca și ea, personajul său "își găsește identitatea în ochii celorlalți. Doar "atunci când te eliberezi poți deveni tu însăți și mai puternică", a încheiat ea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău