Cannes 2019 | Pregătirile au intrat pe ultima linie dreaptă pentru cea de-a 72-a ediție

  • 13 Mai 2019 16:55
Cannes 2019 | Pregătirile au intrat pe ultima linie dreaptă pentru cea de-a 72-a ediție

Covorul roșu este pregătit pentru a fi derulat, standurile pentru fotografi sunt deja instalate, tehnicienii fixează ultimele decoruri: cu o zi înainte de debutul celei de-a 72-a ediții a Festivalului de la Cannes, organizatorii pun la punct, luni, ultimele detalii înainte de sosirea unei pleiade de vedete pe Croazetă, informează AFP.

Sub uriașul afiș amplasat pe fațada Palais des Festivals din Cannes, ce o prezintă pe Agnes Varda, treptele emblematice ale acestei clădiri, denumite "treptele gloriei", așteptau luni dimineața să fie acoperite cu tradiționalul covor roșu.

Nerăbdători, fotografii neacreditați și-au instalat deja pe trotuar nenumărate scărițe pe care vor urca pentru a surprinde cele mai bune imagini pe durata celor 10 zile ale festivalului (14-25 mai), ce vor fi marcate de prezența unui număr impresionant de staruri americane, prezente pe Croazetă după mai mulți ani de absență.

"Momentul care nu trebuie ratat este sosirea lui Quentin Tarantino alături de Leonardo DiCaprio și de Brad Pitt", a declarat unul dintre ei.

Însă nu toți s-au pregătit din avans, iar camioanele au sosit în număr mare luni dimineață în jurul Palais des festivals, livrând flori, băuturi și diverse materiale pentru cei 40.000 de profesioniști, inclusiv 4.500 de jurnaliști acreditați, care vor viziona filmele din competiție și vor participa la Marche du Film, un eveniment organizat la subsolul aceluiași palat.

Participanții la festival, trăgând după ei geamantane pe rotile, au început deja să ia cu asalt străzile orașului, în timp ce mulți comercianți continuă să își lustruiască vitrinele, iar numeroase iahturi au ancorat la țărm în golful însorit din Cannes.

Timp de 10 zile, Cannes-ul va trăi în ritmul competiției oficiale, despre care delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux, a spus că este "romantică și politică" și care va debuta marți cu filmul "The Dead Don't Die", regizat de Jim Jarmusch, cu Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton în distribuție, alături de o hoardă de zombie conduși de Iggy Pop și Tom Waits.

Maradona, Elton John și Sylvester Stallone

Juriul de la Cannes, prezidat de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Inarritu, va trebui să departajeze cele 21 de filme din competiție, din care cinci sunt regizate de cineaști care au câștigat deja trofeul Palme d'Or. Printre ei se află doi regizori selectați in extremis - Quentin Tarantino, care, la 25 de ani după "Pulp Fiction", revine cu noul său film, "Once Upon a Time in Hollywood", și Abdellatif Kechiche, premiat cu Palme d'Or în 2013 cu "La Vie d'Adele", care revine în acest an pe Croazetă cu pelicula "Mektoub my love: Intermezzo".

Cinefilii vor putea să conteze și pe dublii laureați Ken Loach și frații Dardenne. Frații belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne concurează în acest an cu "Le jeune Ahmed", în timp ce cineastul britanic Ken Loach revine cu "Sorry we missed you". Premiat cu Palme d'Or ]n 2011, americanul Terrence Malick va prezenta pe Croazetă "A Hidden Life".

Listei de obișnuiți ai festivalului li se adaugă spaniolul Pedro Almodovar, italianul Marco Bellocchio, sud-coreeanul Bong Joon-ho, canadianul Xavier Dolan, palestinianul Elia Suleiman, brazilianul Kleber Mendonca Filho și francezul Arnaud Desplechin.

Contingentul francez, alcătuit din șase filme, va fi completat de patru debutanți la Cannes: Celine Sciamma, Justine Triet, Ladj Ly (membru al colectivului Kourtrajme) și franco-senegaleza Mati Diop. Restul Europei va fi prezentă cu șase filme, Asia cu două și America Latină cu unul singur (pelicula braziliană "Bacurau").

Spectacolul va fi asigurat și de prezența starurilor unor filme din afara competiției, precum fotbalistul argentinian Maradona - subiectul unui documentar, cântărețul Elton John - subiectul filmului biografic "Rocketman", Bono, solistul trupei U2 - care va prezenta un documentar despre lupta contra SIDA, și actorul francez Alain Delon - care va fi recompensat cu trofeul Palme d'Or onorific. Sylvester Stallone va fi și el prezent la Cannes pe 24 mai, penultima zi a festivalului, înainte de anunțarea câștigătorilor desemnați de juriu.

SURSA: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău