Cannes 2018 | Cinematografia europeană și șapte filme de debut, vedetele secțiunii Semaine de la Critique
-
16 Aprilie 2018 18:17
O farsă cinematografică despre viața unui "rege" portughez al fotbalului, un film despre războiul iugoslav din Croația și un lungmetraj belgian cu actorul Romain Duris, în care protagonistul își crește singur copiii, reprezintă vedetele celei de-a 57-a ediții a secțiunii Semaine de la Critique de la Cannes, dedicată cinematografiei europene și care va prezenta în acest an șapte filme de debut, informează AFP.
Semaine de la Crique, secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes, se va desfășura în 2018 în perioada 9 - 17 mai. Consacrată descoperirii noilor talente din industria cinematografică, această secțiune, înființată în 1962, selectează doar cineaști aflați la primul sau la al doilea lungmetraj din filmografiile lor.
În acest an, competiția cuprinde șapte lungmetraje și nouă scurtmetraje. În cadrul Seances Speciales vor fi proiectate filmul de deschidere, două lungmetraje și trei scurtmetraje.
După ce Franța ("Petit paysan", "Ava") și America Latină au fost onorate în 2017, această nouă ediție a secțiunii Semaine de la Critique este dedicată Europei, incluzând în selecția sa oficială pelicule din țări precum Belgia, Polonia, Islanda, Elveția și Ungaria.
"Este o selecție care vorbește despre familie și despre muncă, cum este cazul în 'One day' (un film de debut ungar despre o zi obișnuită din viața unei femei casnice), proiectat în competiție, și în filmul belgian 'Nos bataills' cu Romain Duris, care joacă un tată de familie, muncitor, a cărui soție este dată dispărută", prezentat în Seances Speciales, a declarat Charles Tesson, delegatul general al secțiunii Semaine de la Critique.
Aparținând unui filon încă și mai realist, mai multe filme aduc pe marele ecran personaje marginale, așa cum se întâmplă în "Sauvage", o peliculă despre prostituția masculină", și în "Sheherezade", lungmetraj dedicat delincvenților din Marsilia - două filme de debut franceze, primul fiind selectat în competiție, al doilea în Seances Speciales.
"Diamantino", un film de debut portughez, inspirat din viața și cariera fotbalistului Cristiano Ronaldo, va fi proiectat în competiție, alături de "Chris the Swiss", primul lungmetraj al unei regizoare care combină cu succes documentarul cu animația pentru a evoca războiul iugoslav.
Din afara Europei va sosi la Cannes pelicula "Sir", un film de debut al unui cineast indian, care completează competiția oficială, alături de lungmetrajele "Fuga" (Polonia) și "Woman at War" (Islanda).
Competiția de scurtmetraje cuprinde următoarele producții cinematografice: "Amor, Avenidas Novas" (Portugalia), "Hector Malot: The Last Day of the Year" (Grecia), "Pauline asservie" (Franța), "La Persistente" (Franța), "Rapaz" (Chile), "Schacher" (Elveția), "Tiikeri" (Finlanda), "Un jour de mariage" (Algeria-Franța) și "Ya Normalniy" (Rusia).
Singurul reprezentant american este "Wildlife", regizat de actorul Paul Dano, ce va fi proiectat în deschiderea secțiunii Semaine de la Critique. Cu ocazia primei sale experiențe regizorale, actorul din "There will be blood" a ales să ecranizeze un roman de Richard Ford, iar rolurile principale sunt interpretate de Jake Gyllenhaal și Carey Mulligan.
În închiderea secțiunii, actorul și umoristul francez Alex Lutz va prezenta "Guy", un fals documentar despre un cântăreț popular, a cărui glorie a apus.
Juriul secțiunii Semaine de la Critique va fi prezidat în acest an de regizorul norvegian Joachim Trier și este completat de actrița americană Chloe Sevigny, actorul franco-argentinian Nahuel Perez Biscayart (devenit cunoscut cu rolul din filmul "120 battements par minute"), jurnalistul francez Augustin Trapenard și directoarea Festivalului Internațional de Film de la Viena, Eva Sangiorgi.
Acest juriu va atribui trei premii, inclusiv Grand Prix Nespresso, care va recompensa unul dintre cele șapte lungmetraje din competiție. Acest premiu a fost câștigat în trecut de cineaști care au devenit ulterior celebri, precum mexicanii Guillermo del Toro și Alejandro Gonzalez Inarritu.
În 2017, marele premiu al secțiunii Semaine de la Critique a revenit producției "Makala", regizată de cineastul francez Emmanuel Gras, un documentar luminos și pudic despre viața unui muncitor congolez plecat să vândă cărbuni într-un oraș african.
De asemenea, același juriu va atribui pentru prima dată Prix Fondation Louis Roederer pentru cel mai bun artist debutant (actor sau actriță) distribuit în unul dintre lungmetrajele incluse în competiția acestei secțiuni.
Sursa: Agerpres