CANNES 2016. Festivalul se va desfășura în condiții maxime de securitate

  • 05 Mai 2016 12:30
CANNES 2016. Festivalul se va desfășura în condiții maxime de securitate

La șase luni după atentatele de la Paris și în plină stare de urgență, Festivalul de la Cannes se va desfășura în condiții maxime de securitate, dar discrete, pentru a nu afecta marea sărbătoare a filmului.

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, care urmează să inspecteze dispozitivul puțin înaintea începerii festivalului, în 11 mai, a promis că evenimentul va avea loc în "cel mai înalt nivel de securitate posibil, în contextul amenințării teroriste la care se gândește fiecare". Pentru ediția din 2016, primarul orașului Cannes, David Lisnard, menționează "măsuri de control suplimentare, îndeosebi verificări aleatorii în toate cartierele" din orașul de pe Croazetă.

Pentru ca forțele de ordine să fie bine instruite în cazul celui mai nefericit scenariu, la sfârșitul lunii aprilie a avut loc la Cannes o simulare de atac, care a cuprins explozia unei mașini-capcană în fața unei școli, urmată de intrarea a patru teroriști într-o sală de cinema din Palatul Festivalurilor, în care se aflau 180 de oameni. Exercițiul a permis depistarea breșelor în coordonare, a spus subprefectul Philippe Castanet.

Primăria din Cannes, oraș care constituie o destinație turistică internațională, cu 2 milioane de vizitatori anual, a decis să elaboreze "un plan de prevenire a riscului terorist", o premieră în Franța, potrivit edilului șef. Patru experți, printre care un fost șef antitero israelian, au realizat deja un audit în vederea analizării punctelor vulnerabile în apărarea orașului.

Ediția din 2015 s-a desfășurat la patru luni de la atentatele asupra redacției revistei Charlie Hebdo și a unui supermarket casher comise de trei jihadiști și soldate cu 17 morți. Atunci a fost prevăzut "un grad de securitate cu mult peste cel instalat cu un an înainte", a precizat prefectul departamentului Alpes-Maritimes, Adolphe Colrat. Dispozitivul a cuprins pentru prima oară un centru de comandament unic pentru toate forțele de ordine.

A fost verificată și securitatea site-urilor internet ale festivalului, pentru a evita piratările, iar rețelele de socializare, cu apelurile lor la adunări, au fost monitorizate de la Paris. În plus, a fost trasată o zonă de securitate maritimă, a fost interzis zborul dronelor, iar marile axe de transport spre și dinspre aeroportul din Nisa, care deservește și orașul Cannes, au fost plasate sub supraveghere.

Ediția din 2016 va avea loc după atentatele din 13 noiembrie de la Paris și Saint-Denis, soldate cu 130 de morți, și cele din 22 martie de la Bruxelles, care au făcut 32 de victime. Se pare că planul de securitate, ale cărui efective sunt ținute secrete, a fost extins, prefectul urmând să prezinte luni după-amiază detalii despre dispozitivul de siguranță de la festival.

Pentru forțele de ordine, strălucirea de la Cannes înseamnă 11 zile lungi de supraveghere a unei mulțimi dense, potențial periculoase pentru celebritățile care vor păși pe covorul roșu, protejate, ca în fiecare an, de un "sistem etanș" de siguranță plasat în jurul Palatului Festivalurilor. Circa 500 de persoane vor asigura securitatea în interiorul Palatului și în imediata lui apropiere, la care se adaugă forțele de siguranță națională și municipală mobilizate pentru eveniment.

În timpul festivalului, populația orașului se triplează, ajungând la aproximativ 210.000 de persoane, în această perioadă înregistrându-se și o creștere a delincvenței și a numărului de infractori veniți pe Coasta de Azur. Aceștia eclipsează uneori vedetele, cu dispariții spectaculoase de bijuterii, ca la ediția din 2013, sau cu furtul a 17,5 milioane de euro dintr-un magazin Cartier de pe Croazetă chiar înainte de festivalul din 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău