Caniculă și incendii: Vestul american și canadian se sufocă din cauza temperaturilor insuportabile

  • 01 Iulie 2021 19:03
Caniculă și incendii: Vestul american și canadian se sufocă din cauza temperaturilor insuportabile

Câteva sute de decese bruște, spitalizări în creștere și multiplicarea incendiilor forestiere: vestul Canadei și al Statelor Unite se sufocă sub efectul temperaturilor insuportabile, notează AFP.

Valul de căldură, care a declanșat alerte de caniculă în zone în care trăiesc milioane de persoane, a provocat circa 500 de morți în Canada și cel puțin 16 în Statele Unite, punând presiune pe serviciile de urgență, în timp ce scăderea temperaturilor nu este așteptată înainte de săptămâna viitoare.

"Temperaturile înregistrate săptămâna aceasta sunt fără precedent. Au existat decese, iar riscul de incendii forestiere este la un nivel periculos de ridicat", a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

"Oamenii suferă, copiii nu se pot juca afară, iar drumurile se fisurează", remarca pe același subiect președintele american Joe Biden în marja unei discuții cu guvernatori democrați și republicani, recenzând 36 de incendii active în statele de pe coasta Pacificului.

Nord-vestul Statelor Unite, obișnuit cu vremea temperată și în general umedă, a înregistrat temperaturi record în ultimele zile, cu o maximă de 46,1 grade Celsius luni în Portland. Miercuri, temperaturile coborâseră puțin în acest oraș portuar, valul de căldură deplasându-se încet spre interiorul țării.

De cealaltă parte a frontierei, mai multe incendii erau active miercuri în Canada, inclusiv unul lângă satul Lytton, din Columbia Britanică - la aproximativ 250 kilometri nord-est de Vancouver - unde marți a fost înregistrat un nou record absolut de temperatură pentru Canada: 49,6 grade Celsius.

Cei 250 de locuitori ai satului au fost nevoiți să își părăsească casele pentru că tot satul a fost cuprins de flăcări. "Au trecut circa 15 minute de la apariția primului fum până în momentul în care flăcările au ajuns peste tot", a declarat primarul din Lytton, Jan Polderman, pentru CBC News.

Locuitorii altor 241 de case din regiune au fugit la rândul lor din calea flăcărilor.

Cel puțin 486 de persoane au murit subit de vineri în Columbia Britanică, de aproximativ trei ori mai mult decât media pentru o astfel de perioadă, potrivit autorităților.

În orașul american vecin Seattle, medicii de la urgențe s-au confruntat cu un aflux de persoane afectate de căldură, prezentând în special probleme de rinichi sau de inimă. Cel puțin 16 persoane au murit de hipertermie în regiune, potrivit autorităților locale.

Autoritățile din cele două țări au solicitat populației să își reducă la minimum ieșirile, să consume multe lichide și să verifice dacă persoanele în vârstă sau singure sunt în siguranță.

În zona Vancouver, școlile au fost închise, iar campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 au fost suspendate.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău