Caniculă fără precedent în Europa, săptămâna viitoare. Ce țări vor fi afectate

  • 23 Iunie 2019 09:49
Caniculă fără precedent în Europa, săptămâna viitoare. Ce țări vor fi afectate

Europa se va confrunta săptămâna viitoare cu o caniculă excepțională prin precocitatea și intensitatea sa - temperaturi de 40 de grade Celsius în timpul zilei și de 25 de grade Celsius pe timpul nopții, potrivit agențiilor naționale de meteorologie, care reamintesc că valurile de căldură se vor înmulți odată cu intensificarea modificărilor climatice, informează AFP.

Din Marea Britanie până în Grecia și din Spania până în Belgia, un val de aer cald provenind din Maghreb și Peninsula Iberică va determina o creștere a temperaturilor încă din acest weekend în ansamblul Europei, pentru a atinge valori maximale în zilele de marți și miercuri, posibil și joi.

În Germania, temperaturile vor ajunge până la 37 de grade Celsius marți, apoi 38 de grade Celsius miercuri, înainte de a începe să scadă, potrivit agenției Wetter Deutschland.

Un cod galben a fost emis în Spania de Agenția publică de meteorologie (AEMET) pentru duminică în mai multe provincii din nordul țării, unde temperaturile vor depăși pragul de 36 de grade Celsius. AEMET se așteaptă la o vară "mai caldă decât este normal", la fel ca în 2018, însă temperaturile ar trebui să fie mai mici în raport cu cele înregistrate în verile din 2015 și 2017.

Belgia, care a emis un avertisment de "căldură puternică", prevede "valori maximale de până la 34 sau 35 de grade" în aceleași zile, potrivit Institutului Regal de Meteorologie. Elveția se așteaptă și ea la "temperaturi caniculare săptămâna viitoare: până la 36 de grade marți și 37 de grade miercuri", potrivit MeteoSuisse.

Meteorologii din Regatul Unit al Marii Britanii s-au declarat deosebit de îngrijorați din cauza "furtunilor violente" prognozate, pentru care a fost emis un avertisment ce va rămâne în vigoare de duminică până marți. "Vom avea o vreme caldă, umedă și instabilă", a prevenit MetOffice.

Grecia se va număra printre țările cele mai afectate, cu temperaturi care vor urca până la 39 de grade Celsius începând din acest weekend.

O avanpremieră a viitorului?

În Franța, "peste jumătate" din țară va fi afectată de "o caniculă de o intensitate maximală". Ziua cea mai fierbinte va fi comparabilă cu situația din 2003", a anunțat meteorologul francez Francois Gourand.

"Această caniculă se anunță fără precedent pentru luna iunie" și recordurile franceze de temperatură pentru această perioadă a anului ar trebui să fie doborâte", a continuat același specialist în prognoze meteo. "Din 1947, doar valul de căldură înregistrat în perioada 18-28 iunie 2005 a fost atât de precoce. Episodul așteptat se anunță însă mult mai intens, fără precedent pentru luna iunie", a adăugat agenția Meteo-France.

Deși nu mai există dubii pentru intensitatea acestui val de caniculă, durata lui prezintă totuși o mică doză de incertitudine: Meteo-France prognozează, pentru moment, "cel puțin cinci zile de caniculă", începând de luni, 24 iunie, și până vineri, 29 iunie.

Începând de marți, specialiștii francezi se așteaptă "la valori cuprinse între 35 și 40 de grade (la umbră)", potrivit unui comunicat al Meteo-France. Temperaturile vor rămâne foarte ridicate și pe timpul nopții: "mercurul nu va coborî în termometre sub pragul de 20 de grade Celsius în mare parte din țară".

În raport cu valul de caniculă înregistrat în august 2003, care a provocat peste 15.000 de decese în Franța, vegetația, solurile încă relativ umede și marea mai rece ar putea, totuși, să joace rolul unui agent de atenuare a temperaturilor.

Noul val de căldură vine să confirme efectele provocate de modificările climatice, resimțite tot mai des în ultimele veri în Franța.

În 2016 și 2017, vârfuri de temperatură au fost înregistrate în iunie și la sfârșitul lunilor august și septembrie, în contextul în care, în trecut, astfel de fenomene erau "rezervate pentru perioada 1 iulie - jumătatea lunii august", a subliniat meteorologul Francois Gourand.

În Franța, temperaturile medii au crescut cu 1,4 grade Celsius începând din 1990. Acordul pentru climă de la Paris, semnat în 2015, și-a fixat obiectivul de a limita creșterea temperaturii medii pe planetă sub pragul de 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, sau chiar la 1,5 grade Celsius, pentru a limita consecințele negative ale modificărilor climatice (caniculă, secetă, uragane, creșterea nivelului oceanului). Deocamdată, statele semnatare nu au implementat măsuri stricte în acest sens.

Potrivit modelelor computerizate realizate de specialiștii de la Meteo-France, "încălzirea ar putea să treacă de pragul de 2 grade Celsius la orizontul anilor 2071-2100" în Franța, sau chiar să atingă pragul de 4 grade Celsius în scenariile cele mai pesimiste. Valurile de căldură se vor înmulți începând din 2021 și ar putea să devină de două-trei ori mai numeroase până la jumătatea acestui secol. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău