Canicula afectează mediul și populația. Guvernul a aprobat alocarea a aproape 252 de mii de lei din fondul de urgență pentru combaterea efectelor căldurii excesive

  • 17 Iulie 13:18
Canicula afectează mediul și populația. Guvernul a aprobat alocarea a aproape 252 de mii de lei din fondul de urgență pentru combaterea efectelor căldurii excesive

Peste 120 de hectare de vegetație au fost distruse de incendii pe fundalul valului de căldură extremă care afectează Rep. Moldova. De asemenea, peste cinci mii de persoane s-au adresat la urgență din cauza caniculei. Guvernul a aprobat astăzi alocarea a aproape 252 de mii de lei din fondul de urgență pentru instalarea în municipii, orașe și centre raionale, a unor puncte de reabilitare pentru populație, transmite Radio Chișinău.

Vremea caniculară poate afecta grav sănătatea, astfel autoritățile au dispus instalarea de corturi în orașele și centrele raionale, unde cetățenii se vor putea adăposti de arșiță și vor fi asigurați cu apă potabilă. Punctele de reabilitare vor fi organizate de subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a comunicat ministrul de Interne, Adrian Efros. Mii de cetățeni au solicitat asistență medicală din cauza caniculei:

” Doar în perioada 8-17 iulie Serviciul Național Unic pentru apeluri de urgență  a primit peste 5.500 de apeluri pentru solicitarea asistenței în diferite situații legate de caniculă, dintre care majoritatea pe cazuri medicale ți intervenții al MAI. Zilnic activează în jur de 33 de puncte de reabilitare, în 29 de municipii și orașe în care au fost asistate peste 33 de mii de persoane”, a spus Adrian Efros.

Peste 120 de hectare de vegetație au fost distruse de incendii pe fundalul valului de căldură extremă care afectează Rep. Moldova. Premierul Dorin Recean a făcut apel la responsabilitate din partea cetățenilor în utilizarea surselor de foc, și totodată la un consum rațional de apă, în contextul avertizărilor de secetă hidrologică.

„Vreau să rog toți cetățenii, în primul rând, să continuăm să fim foarte atenți, să fim disciplinați, să nu incendiem din întâmplare sau intenționat pășuni, miriști, să respectăm regulile elementare de securitate, să nu aruncăm la întâmplare mucurile de țigară. Deja avem peste 120 de hectare de vegetație care au fost distruse de incendii. Să fim raționali cu consumul de apă.”. a spus Dorin recean.

Site : Premierul Dorin Recean, însoțit de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vor întreprinde astăzi o vizită în sudul Rep. Moldova pentru a evalua pagubele suferite de agricultori ca urmare a secetei, în mod special de producătorii de cereale. 

Amintim că incendiul care a avut loc luni la marginea municipiului Cahul a afectat aproximativ 20 de hectare de teren, inclusiv peste 12 hectare de pădure.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău