Candu îl asigură pe Dodon că NATO nu amenință neutralitatea Republicii Moldova

  • 23 Ianuarie 2017 16:33
Candu îl asigură pe Dodon că NATO nu amenință neutralitatea Republicii Moldova

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, declară că „îngrijorările președintelui Igor Dodon sunt neîntemeiate”, după ce șeful statului a anunțat că, în timpul vizitei sale la Bruxelles, în februarie, va cere conducerii NATO să semneze un acord care să recunoască neutralitatea Republicii Moldova.

„Neutralitatea Republicii Moldova este afirmată în Constituție și nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în Moldova ar putea veni forțe militare străine (cu excepția celor care deja sunt dislocate în regiunea transnistreană)”, scrie Andrian Candu într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Pe lângă asta, președintele Parlamentului insistă că oficiul de legătură NATO la Chișinău este unul tehnic, de informare, comunicare și nimic mai mult, amintindu-i lui Igor Dodon că bazele unor relații de colaborare cu structurile NATO au fost puse în perioada guvernării PCRM.

Amintim că, într-un interviu pentru Russia Today, Igor Dodon a reconfirmat poziția sa ostilă față de Alianța Nord-Atlantică. Mai mult, el a declarat că va împiedica deschiderea unui oficiu de legătură NATO la Chișinău, preconizată pentru luna martie. În opinia sa, aceasta ar fi o încălcare a statului de neutralitate a Republicii Moldova.

Totodată, Igor Dodon a declarat că a depus demersuri ca în timpul vizitei sale de la Bruxelles din luna februarie să aibă întrevederi și cu conducerea NATO, pentru a-i cere să susțină public și să semneze un acord care să recunoască neutralitatea Republicii Moldova.

Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău a fost semnat de premierul de la Chișinău Pavel Filip și secretarul General al NATO Jens Stoltenberg la 29 noiembrie anul trecut la Bruxelles. Documentul a fost ratificat de Parlamentul de la Chișinău la 9 decembrie și promulgat de fostul președinte Nicolae Timofti, pe final de mandat. Atunci s-a anunțat că oficiul ar putea fi deschis în luna martie.

Guvernul dă asigurări că acest Acord este unul strict civil și are scopul de a valorifica potențialul de cooperare a Republicii Moldova cu NATO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău