Candidatul USB la șefia capitalei vrea să construiască o centrală termoelectrică

  • 09 Octombrie 2019 12:16
Candidatul USB la șefia capitalei vrea să construiască o centrală termoelectrică

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Uniunea Salvați Basarabia pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, își propune să construiască o centrală pe gaze în cogenerare. Potrivit lui, activitatea centralei va contribui la independența energetică a orașului, reducând facturile chișinăuienilor cu 30%.

Într-o conferință de presă la IPN, concurentul electoral a declarat că centrala, pe care planifică să o construiască, urmează să utilizeze ca sursă primară gazul care va fi furnizat prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău. Candidatul a menționat că pentru construcția centralei ar fi nevoie de circa 250 de milioane de lei. În opinia sa, municipalitatea ar putea accesa credite pentru perioade mai îndelungate, în momentul în care bugetul municipal va fi calculat la fel ca și cel din UTA Găgăuzia, iar în aceste condiții pentru dezvoltarea municipiului ar rămâne suficiente fonduri.

„Acest lucru va permite ca municipalitatea singură, fără ajutorul Guvernului să poată contracta credite pentru o perioadă lungă pentru ca să construiască această centrală în cogenerare pentru producerea energiei electrice și a energiei termice”, a notat Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, propunerea construcției centrale vine la pachet cu o altă propunere, și anume ca întreprinderea „Termoelectrica”, care asigură locuitorii capitalei cu agent termic, să treacă în subordinea Primăriei. În viziunea candidatului, Centrala urmează să intre în gestiunea „Termoelectrica”, iar ultima „pentru producerea, transportul și distribuția energiei electrice trebuie să fie sub controlul cetățenilor, prin cei aleși și numiți în Primăria municipiului Chișinău”.

În altă ordine de idei, candidatul USB a spus că Republica Moldova importă circa 80% din energia electrică consumată. Potrivit lui, de-a lungul anilor „guvernările au transformat importul de energie electrică într-o metodă de finanțare a separatismului de la Tiraspol”. Peste 70% din energia electrică importată se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan.

În acest context, Valeriu Munteanu i-a solicitat repetat ministerului economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, să publice toate contractele pe care le-a semnat Republica Moldova, din 2009 încoace, cu partea transnistreană și cu Ucraina, pentru procurarea energiei electrice. Potrivit lui, oamenii trebuie să cunoască clauzele acestor contracte. Candidatul crede că ministrul nu a publicat până acum acest contract, deoarece ar exista anumite înțelegeri între componentele guvernării, ca documentele respective să nu fie publicate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău