Candidatul secesionist la președinția guvernului Cataloniei a renunțat la candidatură

  • 21 Martie 2018 14:18
Candidatul secesionist la președinția guvernului Cataloniei a renunțat la candidatură

Jordi Sanchez, candidatul secesionist la președinția guvernului Cataloniei aflat în detenție provizorie, a renunțat la candidatură pentru a permite formarea rapidă a unui executiv regional, a anunțat miercuri președintele parlamentului catalan, Roger Torrent, informează AFP.

„Jordi Sanchez mă informează că își retrage candidatura la președinția (guvernului regional catalan), estimând că acesta este cel mai bun serviciu pe care îl poate aduce țării'', a declarat Roger Torrent pentru presă, evocând dificultatea de a-l învesti în funcție pe Sanchez dat fiind că se află în detenție și denunțând atingerile aduse drepturilor sale fundamentale''.

Decizia lui Jordi Sanchez, fost lider al puternicei asociații secesioniste Adunarea Națională Catalană (ANC), intervine după refuzul Curții Supreme de a-l pune în libertate, ceea ce ar fi fost necesar pentru ca el să poată participa la o eventuală învestitură.

Primul candidat propus de secesioniștii catalani nu era nimeni altcineva decât fostul președinte al guvernului regional Carles Puigdemont, refugiat la Bruxelles pentru a scăpa de urmărirea justiției spaniole într-o anchetă pentru presupuse acte de „rebeliune, secesiune și deturnare de fonduri”.

Jordi Sanchez este la rândul său urmărit în cadrul acestei anchete, la fel ca numeroși responsabili secesioniști.

Curtea Constituțională a suspendat învestitura lui Puigdemont, estimând că aceasta nu se poate desfășura „de la distanță” și că el ar trebui în prealabil să se predea justiției și să solicite o autorizație din partea acesteia.

Carles Puigdemont, care ar fi în mod sigur arestat dacă va intra pe teritoriul Spaniei, a renunțat la candidatura sa la începutul lui martie.

Jordi Sanchez, numărul doi pe lista „Împreună pentru Catalonia”, se află în detenție provizorie de la mijlocul lui octombrie, după ce a participat în 20 septembrie 2017 la o manifestație împotriva perchezițiilor, care a blocat timp de mai multe ore agenții forțelor de ordine însărcinați cu aceste percheziții.

Președintele parlamentului catalan a anunțat că va avea, începând de joi, întrevederi cu reprezentanți ai partidelor pentru a desemna un nou candidat.

Printre personalitățile evocate se numără Jordi Turull, fost purtător de cuvânt al guvernului secesionist condus de Carles Puigdemont, Turnull aflându-se în libertate. Cu toate acestea, și el face obiectul unor urmăriri penale și a stat o lună în detenție provizorie, în noiembrie.

Atâta vreme cât parlamentul catalan, dominat de secesioniști, nu învestește un nou guvern regional, Catalonia rămâne sub tutela Madridului. Acesta și-a impus tutela asupra regiunii în data de 27 octombrie 2017, după o declarație unilaterală de independență, care a eșuat. 

Sursa: Agerpress

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău