Candidatul considerat de Beijing un „grav pericol” a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan

  • 13 Ianuarie 16:15
Candidatul considerat de Beijing un „grav pericol” a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan

Candidatul la alegerile prezidențiale din Taiwan, considerat de China drept un „grav pericol” din cauza pozițiilor sale în favoarea independenței insulei, s-a plasat în frunte sâmbătă la scrutin, potrivit rezultatelor oficiale parțiale citate de France Presse, transmite Agerpres.

William Lai (Lai Ching-te), de la Partidul Democrat Progresist (DPP), a devenit primul candidat la președinție care a obținut cinci milioane de voturi în Taiwan, potrivit posturilor locale de radio și televiziune, urmând să fie noul președinte, transmite BBC.

Principalul său adversar, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani și candidat al formațiunii Kuomintang (KMT), care pledează pentru apropierea de Beijing, și-a recunoscut înfrângerea

„Vă mulțumesc tuturor. Am făcut tot ce am putut, sunt foarte trist că nu am putut finaliza schimbarea guvernului. Îmi pare foarte rău”, a declarat Hou Yu-ih de la KMT.

„Sper că toate partidele pot face față provocărilor din Taiwan. Avem nevoie de un Taiwan unit”, a declarat el.

La scurt timp după ce KMT și-a recunoscut înfrângerea în fața lui William Lai în cursa prezidențială, al treilea candidat, Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, de la micul Partid Popular din Taiwan (TPP) și care se prezintă drept anti-establishment, și-a recunoscut și el înfrângerea.

Taiwanezii au votat de asemenea pentru reînnoirea celor 113 locuri ale Parlamentului, unde DPP ar putea să-și piardă majoritatea.

În cele aproximativ 18.000 de secții de votare, fiecare buletin de vot a fost arătat și citit cu voce tare de către responsabilii numărătorii – un proces deschis publicului – înainte de a fi contabilizate, scrie G4Media.

Birourile s-au închis la ora 16.00 (8.00 GMT) în acest teritoriu de 23 de milioane de locuitori situat la 180 de kilometri de coasta chineză și salutat ca un model de democrație în Asia.

Toată săptămâna, Beijingul și-a crescut presiunea diplomatică și militară. Joi, cinci baloane chineze au traversat linia mediană care separă insula autonomă de China, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a observat și zece avioane și șase nave de război.

Sâmbătă, jurnaliști ai AFP au observat un avion de luptă chinez deasupra orașului Pingtan, cel mai apropiat de Taiwan.

Iar pe rețeaua de socializare chineză Weibo, hashtag-ul „Election in Taiwan” a fost blocat dimineața.

Beijingul a chemat electoratul din insulă să facă „alegerea corectă” și armata chineză a promis „să zdrobească” orice dorință de „independență”, notează AFP.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte a rivalității dintre China și Statele Unite, principalul susținător militar al teritoriului, și Washingtonul intenționează să trimită o „delegație informală” în insulă după vot.

Vineri, șeful diplomației americane Antony Blinken s-a întâlnit la Washington cu Liu Jianchao, șeful diviziei internaționale a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

El i-a reamintit importanța „menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău