Candidaților la Primărie li se propune să semneze un cod de conduită electorală

  • 28 Aprilie 2018 15:39
Candidaților la Primărie li se propune să semneze un cod de conduită electorală

Reprezentanți ai mai multor ONG-uri din Chișinău le propun candidaților la funcția de primar al capitalei să semneze un cod de conduită electorală și un memorandum privind angajamentele viitorului primar.

Cele două documente nu au valoare juridică, sunt mai mult o obligație asumată în fața cetățenilor. Inițiativa este susținută de aproximativ 20 de reprezentanți ai organizațiilor societății civice.

Într-o conferință de presă la IPN, Vitalie Sprînceană, reprezentantul Rețelei Civice Urbane, a spus că, potrivit codului de conduită, candidații nu vor refuza participarea la dezbaterile publice organizate de televiziuni sau platformele online, precum și la cele inițiate de societatea civilă. Candidații nu vor aborda subiecte de geopolitică în campania electorală, nu vor prezenta programe electorale neclare, nu vor utiliza limbaj ofensator în emisiunile televizate și nu vor mitui alegătorii.

Cât privește memorandumul, Sergiu Ungureanu, președintele asociației obștești „Welfare”, a menționat că acesta prevede renunțarea la restricții ilegale de acces liber în instituțiile publice, în special în Primărie. Viitorul primar trebuie interacționeze deschis cu cetățenii și cu societatea civilă, să prezinte un regulament clar privind consultările publice. De asemenea, viitorul primar trebuie să se angajeze să ajusteze Planul Urbanistic General, dar și să constituie o comisie pentru construcțiile ilegale în Chișinău.

Președintele organizației „Orașul meu drag”, Vitalie Voznoi, i-a îndemnat pe candidați să semneze cele două documente. Dacă nu o vor face, societatea va avea toate motivele să bănuiască că nu își doresc o campanie electorală corectă.

Activiștii au făcut apel și către jurnaliști să reflecte corect și echidistant acțiunile candidaților. Totodată, i-a îndemnat să invite și activiști civici la dezbateri cu candidații, pentru că aceștia au ce spune.

Reprezentanții ONG-urilor și-au declarat disponibilitatea de a se întâlni cu candidații la Primăria Chișinău pentru a discuta problemele orașului și eventuale soluții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău