Candidații la funcțiile de deputați vor fi monitorizați de câteva organizații non-guvernamentale

  • 23 Iulie 2018 13:55
Candidații la funcțiile de deputați vor fi monitorizați de câteva organizații non-guvernamentale

Candidații la funcțiile de deputați vor fi monitorizați de câteva organizații non-guvernamentale, inclusiv de media, reunite în cadrul Inițiativei Civice ”Pentru un Parlament Curat 2018”, din punctul de vedere al integrității.

Profilurile câtorva sute de candidați cu cele mai multe șanse de accedere în Legislativ vor fi evaluate în funcție de integritatea lor politică, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, în exercitarea funcțiilor publice sau de partid și de cazierul judiciar. În același timp, candidații vor trebui să obțină certificate de integritate, pentru a putea fi înscriși în cursa electorală, de la Autoritatea Națională de Integritate.

Efortul experților și al jurnaliștilor de investigație implicați procesul de monitorizare va avea scopul de a le oferi cetățenilor suficiente informații pentru un vot conștient, a subliniat directoarea Centrului pentru Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, una dintre organizațiile membre ale Inițiativei Civice ”Pentru un Parlament Curat 2018”.

„Dacă persoana are probleme legate de integritate sau în campaniile electorale a făcut donații masive, sau a fost implicat în scheme de corupție, evident că atunci când ajunge într-o funcție publică, el va avea de plătit niște polițe. Vrem să venim cu  dovezi, cu fapte, să informăm cetățenii cine sunt cei care aspiră la funcția de deputat.”

Partidele politice vor fi invitate să completeze un chestionar de evaluare a fiecărui candidat și să transmită aceste informații pentru verificare organizațiilor membre ale Inițiativei Civice. De asemenea, dacă un candidat depistat cu probleme de integritate va fi retras de formațiunea care îl sprijină, profilul acestuia nu va mai fi publicat. Totuși, din experiența altor alegeri, șansele par să fie mici, deoarece niciun partid nu și-a retras până acum candidații cu suspiciuni de corupție sau lipsă de integritate, mai spune Cornelia Cozonac.

Pentru a putea fi înscriși în cursa electorală, candidații vor trebui să obțină un certificat de integritate de la Autoritatea Națională de Integritate. Aceste documente nu vor fi însă publice și vor conține puține date relevante, estimează Mariana Kalughin, expertă ADEPT.

„ANI va trebui doar să informeze dacă această persoană are asupra sa constatări definitive ale ANI, privind încălcarea regimului averii, intereselor personale, incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, dar și această eventuală interdicție de a ocupa o funcție publică timp de o perioadă, care în general nu a fost aplicată încă. Adică, foarte mari așteptări nu aș vrea ca publicul să-și creeze de la certificatele de integritate, pentru că asta nu înseamnă că persoana va fi supusă controlului.”

Certificatele de integritate sunt obligatorii pentru candidații la funcțiile eligibile, potrivit unor modificări legislative efectuate în aprilie 2018, de Parlament. Acestea vor fi oferite direct solicitantului și vor fi valabile 3 luni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău