Când vom renunța la cărbune? Țările G7 vor să o facem cât mai repede dar nu au reușit să stabilească un calendar precis

  • 13 Iunie 19:30
Când vom renunța la cărbune? Țările G7 vor să o facem cât mai repede dar nu au reușit să stabilească un calendar precis

Țările din grupul G7 nu au reușit să se înțeleagă în privința stabilirii unui calendar clar prin care să se elimine complet folosirea cărbunelui în scopul producerii energiei electrice, au declarat surse din cadrul UE pentru Politico. Summit-ul G7, desfășurat în Marea Britanie și la care au participat liderii principalelor state industrializate ale lumii, s-a încheiat astfel fără semnarea unui angajament ferm cu privire la această problemă esențială a luptei împotriva schimbărilor climatice, chiar dacă premierul britanic, citat de BBC, a recunoscut că țările G7 sunt responsabile pentru producerea a 20% din totalul emisiilor globale de carbon, scrie Digi24.ro.

Beneficiind de sprijinul UE, Marea Britanie a promis eliminarea treptată a folosirii cărbunelui până în anii 2030. Draftul hotărârii care a ajuns pe masa liderilor G7 a conținut însă doar o promisiune pentru accelerarea procesului de eliminare a combustibilor fosili folosiți în producerea energiei electrice.

Astfel, în lipsa unui calendar clar de implementare a procedurilor, documentul final al reuniunii va avea o valoare mult mai scăzută comparativ cu acordul istoric la care țările G7 au ajuns în luna mai, când s-a decis oprirea finanțării internaționale pentru exploatarea cărbunelui. 

„Ne este foarte clar că o astfel de acțiune trebuie să înceapă cu noi”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Dar, deși este ceva „fantastic” faptul că fiecare țară din G7 s-a angajat să reducă emisiile de carbon, acest lucru trebuie făcut imediat și, în același timp, țările dezvoltate trebuie să ajute pe cele mai puțin dezvoltate să facă același lucru.

Liderii G7 au promis că vor renunța complet la fabricile de cărbune, în cazul în care acestea nu dispun de tehnologii de captare și stocare a emisiilor de carbon.

China e responsabilă singură de producerea a 27% din poluarea mondială

Decizia privind renunțarea completă, într-un viitor apropiat, la exploatarea cărbunelui în scopul producerii de energie electrică este văzută drept una dintre cele mai importante din istoria omenirii.

În afară de țările G7, responsabile de 20% din producerea gazelor cu efect de seră, China (care nu face parte din G7) rămâne cel mai mare poluator al planetei, responsabilă cu producerea a 27% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Suntem pe punctul de a destabiliza întreaga planetă”, a declarat cunoscutul naturalist și realizator TV sir David Attenborough.

Acordul de la Paris din 2015 vizează menținerea încălzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius și, dacă e posibil, la +1,5 grade Celsius.

Pentru a spera în respectarea obiectivului de +1,5 grade Celsius, trebuie reduse emisiile cu 7,6% anual în perioada 2020-2030, potrivit ONU, obiectiv tot mai greu de atins în condițiile în care planeta se încălzește mai repede decât se anticipase.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Tue
23
Wed
24
Thu
27
Fri
25
Sat
23

Curs oficial BNM 02 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2731 -0.0101
USD 17.8788 -0.0446
RON 4.3236 -0.0006
UAH 0.6664 -0.0004
RUB 0.2451 0.0001
Arhivă Radio Chișinău