Când va putea fi accesat creditul polonez

  • 30 Ianuarie 2015 14:30
Când va putea fi accesat creditul polonez

Creditul acordat agricultorilor din Republica Moldova de Guvernul polonez va putea fi accesat începând cu sfârșitul lunii februarie, potrivit unui anunț făcut astăzi de șeful Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură.

În cadrul unei conferințe de presă a fost prezentat directorul executiv al proiectului, după ce anterior se anunțase că banii nu pot fi accesați, întrucât nu fusese desemnată o persoană la conducerea Unității de implementare a creditului.

Cel puțin 60 la sută din banii accesați de agricultorii moldoveni din creditul în valoare de 90 de milioane de euro vor trebui să fie cheltuiți pe echipamente produse în Polonia.

Deocamdată, nu a fost elaborată procedura exactă de accesare a creditelor pentru agricultorii moldoveni, dar se știe că acestea vor fi acordate cu o dobândă de 3 la sută, pentru o perioadă de cel mult 12 ani, cu o perioadă de grație de 3 ani. Oficialii de la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au anunțat că va fi plafonată suma maximă, până la 10 la sută din volumul total al creditului polonez, nu și suma minimă, astfel încât agricultorii vor putea solicita și credite mai mici.

Directorul AIPA, Petru Maleru, a subliniat că în cadrul acestui proiect nu va fi implicat sectorul bancar din Republica Moldova, astfel, diminuându-se costurile creditului. ”Nu avem transferuri internaționale, ci pe intern, doar în Polonia, astfel se exclud cheltuielile operaționale majore și putem vorbi despre o dobândă mică”, a declarat Petru Maleru.

Directorul executiv care va administra acest proiect, Igor Gorașov, a menționat că rata dobânzii, stabilită prin ședință de Guvern la 3 la sută, ar putea fi mai mică pentru agricultorii din sectoarele mai sensibile, dar și în funcție de profitabilitatea fiecărei companii.

”Până la urmă, trebuie de văzut care este intenția. Un sector e mai profitabil,  alt sector e mai puțin profitabil. Noi sperăm că vom putea să reducem puțin rata dobânzii, dar pentru sectoarele mai vulnerabile, dar mai mare nu va fi”, a declarat Igor Gorașov.

Pe de altă parte, asociațiile de agricultori se arată nemulțumite de rata dobânzii de 3% pentru fermierii moldoveni, în condițiile în care creditul a fost oferit de partea poloneză cu o dobândă de 0,15 la sută.

”Noi vom cere în continuare ca să se diminueze dobânda până la un procent. Agricultorii au nevoie de credite ieftine și un credit cu rata dobânzii de până la un procent ar fi unul foarte benefic pentru producătorii agricoli. Ar putea să facă investiții pe termen lung și ar putea să ramburseze acest credit”, a declarat președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc.

Acordul de finanțare dintre Polonia și Republica Moldova a fost semnat în luna mai a anului trecut.  La începutul acestui an se vehiculase că acest credit ar fi fost anulat, însă ministrul în exercițiu al Agriculturii, Vasile Bumacov, anunțase că întârzierea a avut loc, deoarece unitatea de implementare, adică AIPA, nu ar avea capacitatea de a administra acest credit și ar trebui schimbată. Totuși, creditul a rămas să fie administrat de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, unde agricultorii vor putea depune dosarele începând cu ultimele zile ale lunii februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău