Când va începe și cât va dura auditul datoriei Moldovagaz pentru gazele livrate de Gazprom

  • 15 Februarie 2022 09:57
Când va începe și cât va dura auditul datoriei Moldovagaz pentru gazele livrate de Gazprom

Auditul independent al datoriei întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz față de SA Gazprom și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL Factoring Finance) pentru gazele livrate consumatorilor din Republica Moldova de pe partea dreaptă a Nistrului ar urma să înceapă abia pe 11 martie 2022, potrivit anunțului publicat de Agenția Proprietății Publice (APP), transmite Mold-street.com.

Potrivit sursei citate,documentele publicate de APP pe platforma MTender, arată că data estimată a expedierii invitațiilor de prezentare a ofertelor sau de participare către candidații selectați este 16 februarie 2022, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 martie 2022, ora 08:00.

Auditul ar urma să înceapă pe 11 martie

Contractul de audit ar urma să fie în vigoare deja pe 11 martie 2022, iar durata lui este până pe 31 decembrie 2022, fără drept de prelungire. Perioada de audit cuprinde anii 1993-2021.

Caietul de sarcinii prevede că auditorul va asigura că obține o copie integrală a tuturor documentelor referitoare la Relațiile Contractuale, iar în cazul în care consideră că termenii și condițiile verificate nu sunt suficient de clare, acesta va fi obligat să solicite clarificări de la Beneficiar.

"Pe baza aspectelor precizate în descrierea serviciilor, Auditorul va întocmi o analiza financiară și economică corectă a Relațiilor Contractuale, precum și a altor factori care au condus la creșterea datoriei la gaze a malului drept.

Analiza economico-financiară va trebui să ofere concluzii cu privire la suma datorată efectiv de Moldovagaz pentru gazul livrat pe malul drept. Aceste concluzii vor trebui descrise cât mai detaliat posibil, astfel încât Beneficiarul să poată înțelege temeiul creanțelor Gazprom, inclusiv filiala sa Factoring Finance, și valoarea reală a datoriei malului drept", potrivit Caietului de sarcini.

Amintim că „Gazprom” a acuzat autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menționând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. 

În replică, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării, a declarat că nemulțumirile concernului rus Gazprom privind auditul independent al datoriilor SA Moldovagaz ar putea avea la bază faptul că nu întreprinderea propriu-zisă organizează acest proces, ceea ce nu este posibil, de vreme ce Moldovagaz nu poate să-și auditeze propriile datorii. 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău