Când va fi publicat Recensământul Populației și al Locuințelor?
-
28 Ianuarie 2016 19:12
Asociația „Onoare, Demnitate și Patrie” cere premierului Pavel Filip să ia măsuri pentru transparentizarea procesului de publicare a rezultatelor Recensământului Populației și al Locuințelor, ce s-a desfășurat în luna mai 2014.
Guvernului, sub autoritatea căruia funcționează Biroul Național de Statistică (BNS), i se solicită asumarea răspunderii publicării cât mai rapide a datelor. De cealaltă parte, reprezentanții BNS au comentat pentru Radio Chișinău care sunt motivele pentru care se tergiversează publicarea rezultatelor recensământului.
Reprezentanții Asociației „Onoare, Demnitate și Patrie” se adresează printr-un comunicat premierul Pavel Filip căruia îi cer să intervină pentru a face posibilă publicarea cât mai urgentă a rezultatelor ultimului recensământ. Asociația afirmă că aceste rezultate sunt necesare pentru elaborarea și realizarea politicilor naționale în diverse domenii.
Pentru că au trecut aproximativ 20 de luni de la desfășurarea recensământului, iar termenul maxim de publicare a rezultatelor este de 27 de luni, reprezentanții asociației susțin că există motive temeinice să se creadă că se dorește tergiversarea apariției rezultatelor.
Datele vor fi publicate cel târziu în luna decembrie a acestui an, potrivit deciziei luate la ultima ședință a Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației, din octombrie 2015, a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Adjunct al Biroului Național de Statistică, Ina Maslo. Potrivit ei pentru finalizarea procesării datelor și publicarea rezultatelor ar mai fi nevoie de 10 milioane de lei, bani care urmează să fie oferiți odată cu realizarea bugetului pentru anul 2016, dar și sub formă de asistență tehnică din partea partenerilor de dezvoltare.
”Am avut o perioadă în care bugetul era auster, insuficiență de buget pentru realizarea activităților. Inițial, când a fost făcut bugetul în 2012, am avut stabilite anumite costuri, după care, lucrurile s-au schimbat, inflația. Imediat ce vom avea suma necesară din bugetul de stat alocat pentru recensământ vom reveni cu detalii. Necesarul ar fi în sumă de 10 milioane de lei, care include și asistența tehnică oferită de parteneri”, a declarat Ina Maslo.
Recensământul s-a desfășurat în perioada 12-25 mai 2014, iar BNS a prezentat de atunci doar câteva date preliminare. Reprezentanții BNS au declarat anterior că Biroul Național de Statistică este pregătit să proceseze datele colectate în cadrul Recensământului din 2014, dar că nu există resurse financiare alocate pentru această activitate.