Când crede Dorin Recean că R. Moldova va intra în Uniunea Europeană. Declarațiile premierului pentru presa din România
-
18 Octombrie 16:17
În următorii cinci ani Republica Moldova ar putea fi membră a Uniunii Europene, a spus prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unui interviu de la Digi24, subliniind că acesta este planul și angajamentul pe care autoritățile le-au făcut acum un an, când Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova.
„Președinta Sandu a obținut susținerea la toate țările Uniunii Europene. Absolut orice președinte sau șef de guvern din Uniunea Europeană susține Republica Moldova. Iată acest lucru l-a realizat doamna președintă, deja Guvernul are obligația să transforme această susținere în proiecte reale de dezvoltare aici, în Republica Moldova. Și exact asta vom face”, a declarat șeful executivului de la Chișinău într-un interviu pentru Digi24.
Întrebat care va fi planul B al Republicii Moldova în cazul în care referendumul pentru integrarea la UE nu va trece, premierul Dorin Recean a spus că singurul plan pentru Republica Moldova e să continue pe drumul european.
„Acum 4 ani, Republica Moldova a făcut o alegere și a ales o președintă care a avut un plan foarte clar să ne apropie de Uniunea Europeană. Acum patru ani, nimeni nu și-ar fi imaginat că noi vom fi atât de aproape de Uniunea Europeană să fi demarat negocierile deja. Președinta Sandu are un plan foarte clar și pentru al doilea mandat să avem negocieri bune în favoarea Republicii Moldova, prin care Uniunea Europeană să ne ajute să dezvoltăm Republica Moldova. Cei care astăzi sunt în România, eu știu că voi vă simțiți ca acasă”, a subliniat Dorin Recean.
În context, Recean a venit și cu un apel către cetățenii Rep. Moldova care se află în România, să participe la referendumul și la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
„Vă rog foarte mult să participați la referendum și la alegerile prezidențiale, în două zile. Asta este foarte important. De ce? Pentru că dumneavoastră deja vedeți unde poate fi Republica Moldova în 5-6 ani. În România, România a beneficiat de asistență de peste 60 de miliarde, de 9 ori a crescut distanța, adică lungimea drumurilor, de autostradă care au fost construite.
Eu sunt sigur că dumneavoastră fix așa vă doriți și pentru cei care sunt acasă, aici, în Republica Moldova, pensiile, care sunt 420 de euro în comparație cu 190 de euro aici, productivitatea muncii și salarizarea care este mult mai mare. Și de asta rugămintea este să vă implicați.
Acum vreau să vă rog să contribuiți, să-i facem și pe toți ceilalți, dumneavoastră să ieșiți la alegeri și la referendum, dar și să-i încurajați pe cei de acasă să vină la aceste alegeri și la referendum”, a declarat oficialul de la Chișinău.
În interviu, premierul s-a referit și la relațiile dintre Republica Moldova și România și a subliniat că România este cel mai mare susținător al Republicii Moldova, mai ales în parcursul pe calea europeană.
„România, în primul rând că este cel mai apropiat prieten al nostru din toate punctele de vedere și toată lumea apreciază faptul că ori de câte ori în Republica Moldova a fost o criză, Bucureștiul a fost primul care a intervenit și ne-a ajutat.
Ultima și cea mai importantă criză care a fost acum câțiva ani în domeniul energetic, România, Bucureștiul efectiv ne-a salvat atunci când a pus la dispoziția noastră energia necesară. Noi mergem mai departe să integrăm infrastructurile de drum, infrastructurile de gaz, infrastructura de transport, de electricitate și, evident, asta apropie și mai mult malurile Prutului”, a menționat Dorin Recean.
România este primul și cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, 35% din comerțul exterior al țării fiind cu România.
„Noi avem o deschidere a Bucureștiului nemaiîntâlnită, avem finanțarea autobuzelor școlare, avem finanțarea proiectelor pentru dezvoltarea economică și, dar și dezvoltarea infrastructurii locale în satele și orașele noastre. Și această listă eu pot să o continui la nesfârșit, iar cetățenii din Republica Moldova apreciază tot mai mult și mai mult această deschidere a României și creșterea de schimburi sociale, schimburi culturale, schimburi comerciale”, a mai subliniat Dorin Recean în cadrul interviului.