Când ar putea fi redeschisă Catedrala Notre-Dame din Paris?

  • 12 Ianuarie 15:29
Când ar putea fi redeschisă Catedrala Notre-Dame din Paris?

Faimoasa catedrală Notre-Dame din Paris, este încă în grafic pentru terminarea lucrărilor de renovare până în 2024, a afirmat președintele francez Emmanuel Macron, dar nu este încă confirmat dacă acestea vor fi finalizate la timp pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024, scrie descopera.ro.

În august 2022, ministrul francez al Culturii, Rima Abdul-Malak, a declarat că este „încrezătoare” că obiectivul va fi redeschis la timp pentru Jocuri.

Macron a vizitat catedrala împreună cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, celor doi alăturându-li-se generalul Jean-Louis Georgelin, șeful departamentului de conservare și restaurare.

„A fost o mobilizare uriașă”

Georgelin a declarat că turla ar trebui să înceapă să se ridice din nou în luna aprilie a acestui an, după cum a relatat publicația franceză Le Parisien.

Kishida a amintit de un incendiu similar în 2019 în țara sa natală, care a avut loc la castelul Shuri din Okinawa.

„Trebuie să fie făcută, pentru a da speranță zilei de după incendiu”, a declarat Macron cu privire la restaurarea planificată, după cum a relatat Le Parisien.

„Nu puteai să le spui francezilor, care iubesc Notre-Dame, că vei avea nevoie de 10 sau 15 ani de muncă. Trebuie să mulțumim tuturor echipelor de astăzi și de aceea suntem și noi aici. A fost o mobilizare uriașă. Stabilind un curs, mobilizându-ne pe obiectiv, mergem înainte. Deci, da, vom îndeplini acest obiectiv în 2024, făcând bine și arătând bine”, a adăugat Macron.

Notre-Dame, o catedrală catolică medievală

Notre-Dame, o catedrală catolică medievală, a fost construită între anii 1163 și 1345 și a devenit populară în întreaga lume datorită romanului Notre-Dame de Paris din 1831 al lui Victor Hugo, mai bine cunoscut în limba engleză ca The Hunchback of Notre-Dame (Cocoșatul din Notre-Dame).

În timp ce se afla în restaurare în aprilie 2019, acoperișul catedralei a luat foc, ceea ce a dus la daune grave.

Printre cei care au contribuit la restaurarea acesteia s-a numărat și Comitetul Internațional Olimpic, președintele acestuia, Thomas Bach, promițând 500.000 de euro din fondurile organizației.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:7,2 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău