Când ar putea fi disponibil vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca

  • 08 Noiembrie 2020 12:34
Când ar putea fi disponibil vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca

Directorul executiv al producătorului farmaceutic AstraZeneca a declarat că vaccinul dezvoltat de această companie împotriva noului coronavirus ar putea să devină disponibil pentru utilizare la sfârșitul lunii decembrie, în așteptarea aprobărilor emise de autoritățile cu rol de reglementare pe piața medicamentelor, informează DPA, potrivit Agerpres.

"Autoritățile cu rol de reglementare analizează în mod constant datele noastre. Dacă ele vor fi rapide atunci când noi vom fi gata, vom putea începe să îi vaccinăm pe oameni în ianuarie, posibil chiar la sfârșitul lunii decembrie", a declarat CEO-ul Pascal Soriot, citat în ediția de sâmbătă a cotidianului suedez Dagens Nyheter.

AstraZeneca, o companie britanico-suedeză, colaborează cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a fabrica un vaccin potențial împotriva noului coronavirus, considerat unul dintre cei mai promițători candidați de pe plan mondial în cursa ce vizează găsirea unui tratament eficient care să pună capăt pandemiei de COVID-19.

"Poate că nu vom obține niciodată bani de pe urma lui (a vaccinului AstraZeneca, n.r.), nimeni nu știe cât de des vor trebui oamenii să se vaccineze. Dacă vaccinul nostru este eficient și îi protejează pe oameni mai mulți ani, iar boala dispare, atunci nu va exista o piață", a spus Pascal Soriot.

El a menționat și faptul că mulți experți consideră totuși că oamenii vor trebui să se vaccineze din nou după o perioadă. "Dacă acest lucru va trebui făcut anual, atunci vom putea să obținem bani de pe urma lui (a vaccinului, n.r.) începând din 2022", a adăugat CEO-ul companiei AstraZeneca.

"Însă trebuie să ne asigurăm mai întâi că vaccinul nostru funcționează cu adevărat", a mai spus el.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a intrat în faza 3 a studiilor sale clinice în luna septembrie. Acele studii au fost stopate temporar din cauza îngrijorărilor legate de starea de sănătate a unui voluntar din Marea Britanie, dar au fost apoi reluate.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia și Brazilia au semnat contracte inițiale cu AstraZeneca pentru a cumpăra cantități importante de vaccin, dacă acesta va fi aprobat de autoritățile cu rol de reglementare pe piața medicamentelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău