Cancelarul german Olaf Scholz salută progresele către o dezescaladare a crizei între Kiev și Moscova

  • 09 Februarie 2022 17:54
Cancelarul german Olaf Scholz salută progresele către o dezescaladare a crizei între Kiev și Moscova

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat miercuri ''progresele'' înregistrate în vederea unei dezescaladări a crizei între Moscova și Kiev, după eforturi diplomatice intense desfășurate în ultimele zile, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

''Misiunea este de a asigura securitatea în Europa și cred că vom ajunge acolo'', a adăugat liderul german într-o conferință de presă, la Berlin, alături de șefa guvernului danez, Mette Frederiksen.

''În comparație cu situația de acum câteva săptămâni, există de acum înainte discuții bilaterale între SUA și Rusia, există formatul de discuții NATO-Rusia, există discuții asupra OSCE, care este din nou o platformă de schimburi despre securitatea în Europa'', a spus Scholz, care vede ''progres'' în toate aceste platforme de dialog.

Întrebat în legătură cu gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania și ar putea fi vizat de sancțiuni în cazul unei invazii militare ruse în Ucraina, cancelarul german nu a dorit să intre în detalii cu privire la o eventuală ripostă.

''Suntem de acord asupra faptului că vom acționa împreună în ceea ce privește sancțiunile care trebuie să fie luate (în caz de atac rus) și care sunt foarte bine pregătite'', a explicat Olaf Scholz. El a dat asigurări că în orice moment, dacă situația o cere, occidentalii sunt în măsură să ia decizia împreună.

''Am decis să nu dezvăluim ansamblul evantaiului'' de eventuale sancțiuni, a adăugat el.

Țările occidentale se tem de o invazie în Ucraina, zeci de mii de soldați ruși fiind desfășurați la frontiera acesteia în ultimele săptămâni.

De partea sa, Rusia respinge acuzația că ar pregăti un atac asupra Ucrainei și în schimb cere Occidentului garanții pentru securitatea sa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău