Cancelarul german a convocat o reuniune a liderilor G7 și a numit atacul asupra Ucrainei drept ”războiul lui Putin”

  • 24 Februarie 2022 13:42
Cancelarul german a convocat o reuniune a liderilor G7 și a numit atacul asupra Ucrainei drept ”războiul lui Putin”

Cancelarul german Olaf Scholz condamnă cele mai recente acțiuni militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei și a declarat că asaltul din această dimineață este complet nejustificat, numindu-l „războiul lui Putin”.

„24 februarie este o zi teribilă pentru Ucraina și o zi neagră pentru Europa. Prin atacul său asupra Ucrainei, președintele rus încalcă din nou în mod flagrant dreptul internațional. Putin aduce suferință și distrugere vecinilor săi. El încalcă suveranitatea și granițele Ucrainei. El pune în pericol viețile a atâtor oameni nevinovați din Ucraina. În cele din urmă, el pune sub semnul întrebării și ordinea de pace de pe continentul nostru. Nu există nicio justificare pentru toate acestea. Acesta este războiul lui Putin”, a declarat Olaf Scholz.

Potrivit calendarului, cancelarul german a convocat astăzi o reuniune virtuală a liderilor G7: „Reuniunea servește la pregătirea summitului G7, care va avea loc între 26 și 28 iunie la Schloss Elmau, în Bavaria. Acesta va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru un schimb de opinii cu partenerii G7 cu privire la problemele actuale, în special situația geopolitică în ceea ce privește situația de la frontiera ruso-ucraineană”, potrivit agandei cancelarului.

„În calitate de președinte al G7, voi pleda pentru un răspuns unitar și clar din partea celor mai puternice democrații din punct de vedere economic din lume în cadrul unei videoconferințe a liderilor G7 din această după-amiază”, a transmis cancelarul în timpul unei conferințe de presă.

De asemenea, cancelarul german a făcut referite la aliații NATO din Europa de Est: „Permiteți-mi să le adresez un cuvânt aliaților noștri NATO din Europa de Est, din Polonia, din România, din statele baltice. Aș dori să le asigur în mod explicit: Înțelegem foarte bine preocupările dumneavoastră în fața acestei evoluții. Vom fi alături de dumneavoastră. Germania își respectă obligația NATO de a oferi asistență.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău