Cancelarul federal german Angela Merkel le-a cerut cu fermitate landurilor să aplice restricțiile

  • 29 Martie 2021 12:29
Cancelarul federal german Angela Merkel le-a cerut cu fermitate landurilor să aplice restricțiile

Cancelarul federal german Angela Merkel a rechemat duminică cu fermitate landurile la ordine, cerându-le să aplice restricțiile pentru a contracara cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, în condițiile în care mai multe landuri au anunțat proiecte de relaxare a acestor restricții, informează AFP.

"Trebuie acum să punem în aplicare cu multă seriozitate măsurile potrivite. Însă, unele landuri fac acest lucru, dar altele nu-l mai fac", și-a exprimat nemulțumirea Angela Merkel în timpul unui interviu televizat, în care le-a reproșat celor recalcitranți că încalcă angajamente asumate între guvernul federal și landuri.

Angela Merkel a amenințat cu o intervenție mai constrângătoare din partea statului federal, dacă regulile nu vor fi aplicate în mod ferm, chiar dacă gestionarea sanitară ține de landuri, iar restricțiile au fost până acum decise în urma unor lungi negocieri între cancelarul federal și liderii la landuri.

"Nu voi sta două săptămâni fără să fac nimic", a avertizat Merkel, în timp ce Germania a intrat în al treilea val al pandemiei. "Acesta este jurământul meu, este datoria mea", a adăugat ea.

Printre măsurile pe care ea le consideră potrivite, Angela Merkel a invocat instaurarea unor interdicții de circulație care ar putea fi "un mijloc foarte eficient", potrivit ei, de luptă împotriva virusului. Niciodată aplicată la scară națională de la începutul pandemiei, o astfel de restricție este extrem de controversată în Germania.

Cea mai recentă reuniune între guvernul federal și landuri, organizată lunea trecută asupra măsurilor de luat, s-a soldat cu un fiasco: un cvasi-lockdown a fost anunțat pentru cinci zile în timpul sărbătorilor de Paști, înainte ca Angela Merkel să facă un pas înapoi în fața criticilor.

În paralel, mai multe landuri sau colectivități au anunțat sau lansat planuri de relaxare progresivă a restricțiilor, în timp ce rata de incidență, în creștere constantă în ultimele săptămâni, depășește valoarea de 100 în majoritatea zonelor țării. Această evoluție ar trebui să declanșeze automat o "frână de urgență" și să anuleze toate măsurile de relaxare.

Cancelarul federal a criticat în special anunțul Saarlandului, unul dintre cele mai mici landuri regionale, care a decis să pună capăt principalelor restricții anti-COVID-19 chiar din prima luni după Paști, cu condiția prezentării de teste negative pentru coronavirus. Astfel, începând din 6 aprilie, sălile de cinema, teatrele, sălile de concert, terasele cafenelelor și restaurantelor, precum și cluburile sportive ar urma să se redeschidă.

Nemulțumirea sporește împotriva guvernului condus de Angela Merkel, în condițiile în care campania de vaccinare în Germania se confruntă cu probleme. Afectat și de scandaluri în care sunt implicați unii deputați ai săi, partidul conservator al Angelei Merkel nu mai este deloc sigur că va câștiga alegerile legislative din 26 septembrie, notează France Presse.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău