Cancelarul Austriei, primul lider occidental care se întâlnește cu Putin de la începutul invaziei. A fost o discuție „deschisă și dură”
-
11 Aprilie 2022 19:02
Președintele rus Vladimir Putin l-a primit luni pe cancelarul austriac Karl Nehammer, primul lider occidental care efectuează o vizită la Moscova de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina. Întâlnirea a durat 75 de minute, potrivit CNN.
Întâlnirea are loc la Novo-Ogariovo, reședința prezidențială de lângă Moscova, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Cancelarul austriac a spus că „nu a fost o vizită prietenească”, potrivit unei declarații citate de CNN, conform DIGI24.
Discuția cu Vladimir Putin a fost „foarte directă, deschisă și dură”, se mai arată în declarația cancelarului.
El i-a transmis liderului de la Kremlin că războiul trebuie să înceteze, deoarece „într-un război pierd ambele tabere”.
„Am făcut referire la crimele de război din Bucha și din alte locuri și am subliniat că cei responsabili trebuie pedepsiți. I-am mai spus foarte limpede președintelui Putin că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne și chiar vor fi înăsprite atât timp cât în Ucraina mor oameni”, potrivit declarației.
„Orice efort de a încerca restabilirea păcii în Ucraina este util”
Nehammer a recunoscut că această vizită, pe care o consideră drept o „misiune riscantă”, a avut loc la inițiativa sa, despre care a informat atât Uniunea Europeană, cât și pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit sâmbătă la Kiev.
„Trebuie făcut tot ce se poate face pentru a ajuta oamenii din Ucraina ca războiul să fie oprit”, și-a argumentat Nehammer decizia, potrivit EFE, preluată de Agerpres.
Din partea sa, Comisia Europeană a asigurat luni că „în principiu, pentru noi orice efort de a încerca restabilirea păcii în Ucraina este util. Suntem în favoarea încercării de a aduce pacea în Ucraina în orice mod posibil”, a spus purtătoarea de cuvânt Dana Spinanț.
Nehammer a asigurat în cursul vizitei sale în Ucraina că Viena va sprijini înăsprirea sancțiunilor „în cadrul UE atât timp cât războiul nu se termină” și a avertizat Moscova că cel de-al cincilea pachet de sancțiuni „nu va fi ultimul”.
Cancelarul austriac s-a pronunțat pentru o anchetă asupra presupuselor „crime de război” comise de trupele ruse în Ucraina, precizând în același timp că Austria, care nu face parte din NATO, ca stat neutru, nu poate furniza arme Ucrainei.
De asemenea, la fel ca Germania și Ungaria, Nehammer a refuzat să susțină impunerea de sancțiuni asupra importurilor de gaze rusești, argumentând că o astfel de măsură ar pereclita economia Austriei, notează EFE.
„Trebuie să profităm de orice ocazie pentru a pune capăt infernului”
Vineri, Zelenski s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, care au vizitat Kievul și regiunea sa.
În cadrul întrevederii sale cu Vladimir Putin, luni, la Moscova, cancelarul austriac va încerca să obțină deschiderea unor coridoare umanitare în Ucraina, dar nu se așteaptă la „un miracol”, a declarat ministrul său de externe Alexander Schallenberg, citat de AFP.
„Trebuie să profităm de orice ocazie pentru a pune capăt infernului umanitar în Ucraina și asta este ceea ce va face cancelarul cu mesaje foarte clare de natură umanitară și recomandări politice”, a declarat Schallenberg, înaintea unei reuniuni cu omologi ai săi din UE la Luxemburg.
Cancelarul îi va explica lui Vladimir Putin că el „izolează Rusia, că va pierde acest război în plan moral și că face tot ceea ce nu trebuie făcut”, a precizat el.
Mesajul transmis președintelui rus va fi că „noi vrem ca războiul să ia sfârșit. Vrem coridoare umanitare. Ne dorim ca organizațiile umanitare internaționale să își poată face treaba”, a adăugat ministrul austriac.
„Orice voce care îl va face pe președintele Putin să înțeleagă care este realitatea în afara zidurilor Kremlinului nu este o voce pierdută", a mai spus el, recunoscând în același timp că "nimeni nu se așteaptă la un miracol”.
În întâlnirea sa cu Putin, cancelarul austriac intenționează să evoce "crimele de război" comise la Bucea, o localitate din apropiere de Kiev devenită simbol al atrocităților rusești pe teritoriul Ucrainei, unde a mers la fel ca alți oficiali occidentali. Moscova respinge ferm orice implicare.
Miniștrii de externe din UE urmează să treacă luni în revistă situația din Ucraina și să discute noi sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit AFP.