Cancelarul Austriei merge luni, 11 aprilie să se întâlnească cu Putin la Moscova, după ce sâmbătă a fost la Kiev

  • 11 Aprilie 08:42
Cancelarul Austriei merge luni, 11 aprilie să se întâlnească cu Putin la Moscova, după ce sâmbătă a fost la Kiev

Cancelarul austriac Karl Nehammer va merge luni după-amiază la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Viena, citat de agențiile internaționale de presă.

Karl Nehammer, care sâmbătă a fost la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, este primul lider european care va fi primit la Kremlin de Vladimir Putin de la debutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Înainte de această dată, la Moscova au mai fost premierul Ungariei, Viktor Orban, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german Olaf Scholz.

„El va merge (la Moscova) după ce a informat Berlinul, Bruxelles-ul și pe președintele ucrainean Volodimir Zelesnki”, pentru a încuraja dialogul între Ucraina și Rusia, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului austriac, potrivit Agerpres.

Ulterior, cancelarul le-a declarat jurnaliștilor că are intenția de a face totul pentru a fi luate măsuri în favoarea păcii, deși a recunoscut că șansele de reușită sunt mici. Deplasarea la Moscova este „o misiune cu risc”, dar a apărut „o fereastră de dialog”, a spus el, adăugând că „diplomația personală” este de actualitate.

Karl Nehammer a mai precizat că el se află la originea acestei inițiative și că a organizat deplasarea în timpul vizitei sale în Ucraina.

Cancelarul austriac susține că intenționează să aducă în discuție la Kremlin „crimele de război” de la Bucha.

Cancelarul austriac a numit Bucha „un loc al crimelor de război”

Deplasarea prevăzută la Moscova urmează după vizita pe care Nehammer a făcut-o sâmbătă la Kiev, când s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, dar a fost și la Bucha, unde a văzut cu propriii ochi groapa comună și a aprins o lumânare la biserica din apropiere.

Cancelarul Karl Nehammer a numit Bucha „un loc al crimelor de război”.

„Trebuie să facem cunoscute aceste crime de război la ONU, iar justiția internațională trebuie să înceapă să investigheze și să combată aceste crime”, a spus cancelarul austriac.

Karl Nehammer a declarat că deși Austria este neutră din punct de vedere militar (nu face parte din NATO), „înțelege” că trebuie să ajute „acolo unde au loc nedreptăți și crime de război”.

La rândul său, președintele Zelenski i-a mulțumit pentru sprijinul pe care Ucraina l-a primit până acum și a reluat apelul său pentru mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.

Austria susține sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, iar blocul european este gata să pună în aplicare și mai multe sancțiuni, a declarat Nehammer la conferința de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, susținută la Kiev.

După întâlnirea cu Karl Nehammer, Zelenski a declarat că, în ciuda atrocităților, este „pregătit” pentru negocieri cu Rusia și „caută orice modalitate de a opri acest război”. El a adăugat: „Din păcate, în paralel, vedem pregătirile pentru bătălii importante, unii spun decisive, în est”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,08
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău