Cancelarul Austriei, după întâlnirile cu Zelenski și Putin: „Ambele părți se pregătesc pentru o luptă intensă și devastatoare”

  • 14 Aprilie 2022 15:33
Cancelarul Austriei, după întâlnirile cu Zelenski și Putin: „Ambele părți se pregătesc pentru o luptă intensă și devastatoare”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, apreciază după întâlnirile cu președinții Ucrainei și Rusiei că încă mai există o fereastră pentru pace, dar luptele vor fi mai grele înainte de a se ajunge până la ea. Șeful guvernului de la Viena a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde a discutat cu Zelenski. Luni, el a mers la Moscova pentru o întrevedere cu Putin, fiind primul lider european care s-a întâlnit cu președintele rus după începutul invaziei în Ucraina.

Nehammer s-a întâlnit zilele trecute cu Volodimir Zelenski, apoi cu Vladimir Putin și este de părere că "ambii știu că războiul trebuie să se termine la un moment dat", transmite DIGI24.

Cancelarul a adăugat că se teme că mai întâi conflictul armat va escalada în regiunea Donbas din estul Ucrainei. "Ambele părți se pregătesc pentru o luptă intensă și, din punct de vedere uman, devastatoare", a declarat el agenției APA, preluată de dpa.

Șeful guvernului de la Viena a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde a discutat cu Zelenski; luni, el a mers la Moscova pentru o întrevedere cu Putin, fiind primul lider european care s-a întâlnit cu președintele rus după începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.

Ambele convorbiri s-au concentrat asupra negocierilor de pace ruso-ucrainene. În ciuda oricărui optimism privind aceste tratative, ele nu vor fi suficiente pentru a opri bătăliile care urmează în Donbas, deja controlat parțial de etnicii ruși, care conduc din 2014 două republici secesioniste. Nehammer a afirmat însă că dialogul dovedește că nu s-au închis toate căile către un final negociat al conflictului, mai scriu sursele citate de Agerpres.

"Marea întrebare va fi: este posibil un sfârșit onorabil al acestui război pentru ambele părți?", a spus cancelarul.

El a adăugat că ultimele sancțiuni ale Uniunii Europene, care a interzis exportul de produse electronice militare către Rusia, va slăbi forța militară a acesteia pe termen mediu. "De aceea, ele nu vor contribui imediat la încheierea războiului de către Putin", a arătat liderul austriac.

Însă, a dezvăluit Nehammer, când i-a pus în vedere lui Putin că războiul produce daune economice țării sale, acesta a răspuns "Știu".

Cancelarul Austriei spune că Putin i-a transmis că livrarea de gaze pentru Europa este sigură

Un alt punct important pe agenda dialogului a fost livrarea de gaze rusești pentru Europa. Nehammer a indicat că furnizarea nu este nici pe departe asigurată, în ciuda situației sancțiunilor, deoarece există oricând riscul aruncării în aer sau deteriorării în alte moduri a conductelor, în contextul războiului. "Se poate totuși întâmpla asta, chiar dacă Austria, Germania și alte țări se pronunță împotriva unui embargou gazier", a spus el.

Mai multe țări din Uniunea Europeană intenționează să nu mai cumpere gaz rusesc, pentru a penaliza Moscova în urma invaziei. Alte state, cum ar fi Austria și Germania, afirmă că o astfel de măsură ar fi mai dăunătoare pentru ele decât pentru Rusia. Ucraina insistă însă că banii plătiți pentru gaze contribuie la finanțarea efortului de război al Rusiei.

Nehammer susține că Putin l-a asigurat că livrarea de gaze pentru Europa este sigură, iar cantitățile convenite vor continua să fie livrate, cu plata în euro.

Liderul de la Kremlin a provocat îngrijorare în Europa săptămânile trecute, când a cerut ca gazele să fie achitate în ruble. Mișcarea a fost apreciată de mulți ca o încercare de a întări moneda națională a Rusiei, afectată de sancțiunile occidentale, explică dpa.

La Kiev s-a ridicat și problema neutralității Austriei. Până acum, această țară și-a menținut timp de decenii opțiunea de a rămâne în afara NATO, ca și Suedia și Finlanda. Cele două state scandinave își reconsideră însă poziția în prezent, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Nehammer spune că le-a comunicat ucrainenilor că Austria nu intenționează deocamdată să renunțe la neutralitate. Deși nu este membră NATO, țara sa dispune de forțe armate proprii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău