Cancelarul austriac Karl Nehammer a sosit la Kiev pentru a oferi sprijin umanitar și politic

  • 09 Aprilie 2022 16:00
Cancelarul austriac Karl Nehammer a sosit la Kiev pentru a oferi sprijin umanitar și politic

Cancelarul austriac Karl Nehammer a sosit sâmbătă la Kiev pentru a-și arăta sprijinul pentru guvern, în timp ce armata rusă continuă să vizeze sudul și estul țării, informează DPA, citat de AGERPRES.

Nehammer se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu primarul Kievului, Vitali Kliciko. De asemenea, el intenționează să viziteze orașul Bucea, locul unde oficialii ucraineni au declarat că sute de civili au fost masacrați de forțele rusești înainte de a pleca.

Vizita lui Nehammer vine după cea efectuată vineri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de șeful diplomației UE, Josep Borrell.

La sosirea în Ucraina, cancelarul austriac a declarat jurnaliștilor că atrocitățile de la Bucea trebuie să fie investigate pe deplin de experți internaționali independenți.

Zelenski, a cerut "un răspuns global ferm" la atacul de la Kramatorsk. ''Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei pentru care toți cei implicați vor fi trași la răspundere", a declarat Zelenski într-un mesaj video, referindu-se la atacul cu rachete care a ucis vineri 52 de persoane, inclusiv cinci copii, potrivit unui ultim bilanț anunțat de autoritățile locale. ''Puterile mondiale au condamnat deja atacul Rusiei asupra Kramatorsk. Ne așteptăm la un răspuns global ferm la această crimă de război'', a continuat el, citat de AFP.

Nehammer, care a preluat mandatul în decembrie, a declarat că scopul vizitei sale în Ucraina este de a oferi sprijin umanitar și politic.

Austria, care nu este membră a NATO, a furnizat până acum, printre altele, 10.000 de căști și 9.000 de veste de protecție pentru uz civil.


În același timp, ca și Germania, este unul dintre statele UE care au respins până acum cererea lui Zelenski de interzicere a importurilor de gaze rusești. 80% din gazele Austriei provin din Rusia, scrie DPA.

După o oarecare ezitare și în urma unor măsuri similare luate de mulți alți membri UE, Viena a expulzat la sfârșitul acestei săptămâni patru diplomați ruși.

De la începutul războiului, aproape 4,5 milioane de ucraineni din cei aproximativ 44 de milioane de locuitori și-au părăsit patria. În Austria au fost înregistrați până în prezent aproximativ 51.000 de refugiați, în principal femei cu copii.

La Moscova, armata rusă a confirmat noi atacuri în regiunile ucrainene Dnipro și Poltava.

Un depozit de arme a fost lovit în cursul nopții la Dnipro, a declarat Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

În Mirhorod, în regiunea centrală Poltava, un atac a fost îndreptat împotriva unui aerodrom. Partea ucraineană a declarat că două persoane au fost rănite.

Într-un atac similar în apropiere de Cernomorsk, în sudul regiunii ucrainene Odesa, nu s-au înregistrat însă victime, potrivit
purtătorul de cuvânt al guvernatorului regiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău