Canada vrea să trimita avioane F-18 în România și nave în Marea Neagră

  • 27 Octombrie 2016 13:27
Canada vrea să trimita avioane F-18 în România și nave în Marea Neagră

Canada intentioneaza sa trimita fregate în Marea Neagra si avioane de vanatoare CF-18 Hornet in Romania pentru misiuni de politie aeriana si in anul 2017, dupa ce astfel de aeronave au fost stationate la baza aeriana de la Campia Turzii in 2014 si baza Mihail Kogalniceanu in 2016.

În plus, Canada a luat deja decizia de a contribui cu personal de stat major la efortul de operationalizare a Brigazii Multinationale de la Craiova.

In marja Reuniunii ministrilor apararii din tarile membre ale NATO, miercuri, 26 octombrie, ministrul apararii nationale, Mihnea Motoc, a avut o intalnire bilaterala cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan, anunta Ministerul Apararii din Romania (MApN).

Potrivit MApN, Ministrul Mihnea Motoc a exprimat apreciere pentru solidaritatea si angajamentul Canadei in consolidarea capacitatii de descurajare a NATO la flancul estic si "a remarcat in mod special dislocarea detasamentului aerian canadian, cu  aeronave F-18, in Romania, atat in 2014, la Campia Turzii, cat si in 2016, la Mihail Kogalniceanu, precum si prezenta fregatelor canadiene in Marea Neagra".

De partea cealalta, "oficialul canadian a subliniat ca autoritatile de la Ottawa abordeaza unitar intregul flanc estic aliat si, ca urmare, participa la eforturile de consolidare a posturii de descurajare atat pe segmentul nordic, cat si pe cel sudic. In context, a subliniat decizia recenta de a contribui cu personal de stat major la efortul de operationalizare a Brigazii Multinationale de la Craiova, mentionand inclusiv intentiile de continuare a dislocarii detasamentelor de aeronave de lupta F-18 si a fregatelor canadiene pe teritoriul Romaniei si in Marea Neagra".

Marea Britanie trimite avioane Eurofighter Typhoon in Romania, la Mihail Kogalniceanu


Informatia vine in contextul in care Marea Britanie a anuntat, miercuri, ca a decis sa trimita avioane Eurofighter Typhoon la baza aeriana Mihail Kogalniceanu in 2017, pentru o perioada de pana la patru luni. Avioanele de vanatoare vor fi dislocate in Romania pentru misiuni de politie aeriana si de intarire a spatiului aerian la Marea Neagra si in zona de sud-est al teritoriului NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău