Canada va interzice o serie de articole din plastic de unică folosință începând din 2021

  • 10 Iunie 2019 18:48
Canada va interzice o serie de articole din plastic de unică folosință începând din 2021

Canada va interzice mai multe articole din plastic de unică folosință - sticle, paie, pungi - începând din 2021, a anunțat luni prim-ministrul canadian Justin Trudeau, citat de AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Justin Trudeau a făcut acest anunț de pe malul unui lac din Gault Nature Rezerve, o rezervație naturală din Quebec, cu mai puțin de cinci luni înainte de alegerile naționale din Canada, ce vor încheia o campanie electorală în care specialiștii se așteaptă ca modificările climatice și poluarea să reprezinte unele dintre principale teme abordate.

"Sincer, în calitatea mea de tată, este greu să încerc să le explic acest lucru copiilor mei. Cum poți să explici balenele moarte care eșuează pe plajele din lumea întreagă, cu stomacuri pline cu pungi din plastic?", a declarat politicianul liberal în fața reprezentanților presei.

"Poluarea cu plastic este un flagel mondial. Ca părinți, ne ducem cu toții copiii la plajă și suntem nevoiți să căutăm zone de nisip care să nu fie pline cu plastic, sticle, polistiren și paie din plastic. Asta e o problemă, una de care trebuie să ne ocupăm", a adăugat Justin Trudeau.

Decizia Canadei o reflectă pe aceea a Uniunii Europene, care, la sfârșitul anului trecut, a anunțat o interdicție similară.

În 2018, Canada a promovat o cartă în cadrul grupului G7 creată cu scopul de a reduce folosirea articolelor din plastic, iar în luna mai a acestui an ONU a anunțat că 180 de țări au ajuns la un acord pentru a reduce considerabil cantitatea de plastic ce ajunge în oceanul planetar.

Tipurile de produse din plastic vizate de interdicția anunțată de Canada vor fi alese în urma unor decizii bazate pe criterii științifice, a precizat Justin Trudeau. Inițiativa canadiană impune producătorilor de plastic să devină răspunzători pentru întregul ciclu de viață al produselor lor.

În fiecare an, 1 milion de păsări și peste 100.000 de mamifere marine din lumea întreagă sunt rănite sau mor asfixiate din cauza produselor din plastic, pe care le confundă adeseori cu surse de hrană, precizează un comunicat al prim-ministrului canadian.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău