Canada, tot mai des țintă a atacurilor informatice

  • 01 Noiembrie 2017 16:59
Canada, tot mai des țintă a atacurilor informatice

Canada este din ce în ce mai mult ținta unor atacuri cibernetice din partea gangsterilor, a unor state străine și a piraților informatici, a declarat ministrul canadian al securității publice Ralph Goodale marți, citând un raport care sugerează investiția "inadecvată" a guvernului în domeniu, transmite Agerpres.

Canada nu investește suficient în securitatea sa informatică și prea multe atacuri reușesc încă să penetreze sistemele electronice guvernamentale, a conchis într-un raport Centrul de securitate a telecomunicațiilor (CST) canadian.

Raportul Centrului, echivalentul canadian al Agenției americane de supraveghere (NSA), precizează că guvernul stopează în fiecare zi aproape 600 de milioane de tentative de intruziune care urmăresc să identifice sau să exploateze o breșă informatică.

Între 2013 și 2015, centrul a înregistrat în medie doar 2.500 de tentative anual "patronate de state" străine.

6% din aceste atacuri din partea unor state străine au penetrat sistemele guvernului canadian în 2013, dar acest procent "s-a redus la mai puțin de 2% în 2015", a afirmat ministrul Ralph Goodale.

"Unele dintre ele sunt simple deficiențe", a indicat el, precizând totuși că "altele sunt motivate de intenții criminale".

Aceste atacuri provin în principal din partea "crimei organizate" și a unor "state răuvoitoare", dar și a unor "pirați ascunși în peșterile lor", potrivit lui.

Guvernul canadian nu a reușit să creeze punți de legătură cu sectorul privat în acest domeniu pentru că "se pare că există o lipsă de încredere din partea companiilor din sectorul privat în ceea ce privește capacitatea sectorului public de a-și proteja informațiile", indică raportul.

Potrivit concluziilor unui comitet senatorial asupra problemelor din securitatea cibernetică, aproape opt milioane de canadieni au fost victime ale criminalității informatice în anul trecut.

Atacurile informatice provoacă daune în fiecare an de circa 400 miliarde de dolari canadieni (266 miliarde de euro) companiilor în lume, cifră care s-ar putea ridica la 2.000 de miliarde de dolari până în 2020, potrivit lui Goodale.

În fața suspiciunilor asupra ingerinței ruse în alegerile americane din 2016, Ottawa va lua măsuri pentru a-și proteja procesul electoral.

În luna iulie, Agenția canadiană de informații avertizase guvernul că grupuri de pirați informatici ar risca să încerce interferări în procesul democratic al viitoarelor alegeri federale din 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
0,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău