Canada și-a încheiat operațiunile de evacuare din Afganistan

  • 26 August 2021 18:15
Canada și-a încheiat operațiunile de evacuare din Afganistan

Canada și-a încheiat operațiunile de evacuare din Afganistan, a anunțat joi un reprezentant al Ministerului Apărării canadian, generalul Wayne Eyre, în timpul unei conferințe de presă, informează AFP.

"În urmă cu opt ore ultimul zbor (canadian) a părăsit țara", unde a rămas doar "o mică echipă de legătură pe teren", a adăugat el, evocând circumstanțe care "s-au deteriorat rapid".

Mai multe țări occidentale și-au îndemnat cetățenii să se îndepărteze cât mai repede de aeroportul din Kabul din cauza "amenințărilor teroriste".

În timp ce data limită fixată de SUA pentru retragerea trupelor lor din Afganistan, 31 august, se apropie, mai multe țări, printre care Franța și Olanda, au anunțat joi că vor pune capăt în curând zborurilor lor de evacuare.

"Ne-ar fi plăcut să rămânem mai mult și să-i salvăm pe toți cei care erau atât de disperați să plece. Iar faptul că nu o putem face este cu adevărat sfâșietor, însă circumstanțele de pe teren s-au deteriorat rapid", a explicat generalul Eyre.

În total, Canada a evacuat peste 3.700 de canadieni, rezidenți permanenți și afgani care au sprijinit Canada, a informat pe Twitter ministrul canadian al apărării, Harjit Sajjan.

"Această operațiune a fost una dintre cele mai mari, mai complexe și mai periculoase din istoria modernă", a apreciat generalul Wayne Eyre.

Canada s-a angajat să primească 20.000 de refugiați afgani, în cadrul unui program special de imigrare pus recent în aplicare. În cadrul respectivului program, Canada a primit 2.500 de cereri, reprezentând peste 8.000 de persoane. Mai mult de două treimi dintre aceste cereri au fost aprobate.

"Este o veritabilă tragedie că circumstanțele din Afganistan s-au schimbat mult mai rapid decât era prevăzut", și-a reprezentat regretul un reprezentant al Ministerului Imigrației canadian, în aceeași conferință de presă.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău