Canada | Ofițerul arestat pentru spionaj superviza o anchetă în legătură cu Rusia (PRESA)

  • 15 Septembrie 2019 08:52
Canada | Ofițerul arestat pentru spionaj superviza o anchetă în legătură cu Rusia (PRESA)

Responsabilul cu rang înalt din serviciile de informații ale poliției federale canadiene arestat vineri pentru sustragerea de documente sensibile, probabil în favoarea unui stat străin, a supervizat recent o anchetă asupra unei afaceri de spălări de bani de către cetățeni ruși, potrivit informațiilor apărute sâmbătă într-o publicație canadiană, notează AFP.

Jurnalul The Globe and Mail a scris că punerea sub acuzare a lui Cameron Ortis, responsabil cu rang înalt al Jandarmeriei Regale a Canadei (GRC), este legată de o importantă afacere de presupusă corupție implicând înalți oficiali ruși, care fusese denunțată de Serghei Magnițki, un jurist rus decedat în 2009 într-o închisoare din Moscova.

Devenit simbol al luptei împotriva corupției, Serghei Magnițki a fost arestat în 2008 după ce a denunțat o uriașă mașinație financiară de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro), pusă la cale în opinia lui de responsabili ai poliției și fiscului în detrimentul statului rus și firmei Hermitage Capital, prin rambursări de taxe.

"Peste 14 milioane de dolari canadieni (aproape 9 milioane de euro) din fraude rusești ar avea o legătură cu Canada", potrivit unei surse citate de The Globe and Mail.

Cameron Ortis ancheta în această afacere după o plângere depusă la GRC în 2016 de William (Bill) Browder, un finanțator britanic și fost investitor în Rusia, pentru care lucra Serghei Magnițki.

GRC nu a deschis o anchetă oficială în această afacere, în pofida unei întâlniri în 2017 între Cameron Ortis și Bill Browder, de asemenea, CEO al fondului de investiții Hermitage Capital, potrivit The Globe and Mail.

Cameron Ortis "pare a fi ultima persoană la care ne-am aștepta să fie spion pentru un stat străin", a declarat Bill Browder cotidianului de limbă engleză, indicând că polițist era și responsabil de securitatea sa în cursul vizitelor în Canada.

La solicitarea AFP, GRC a refuzat orice comentariu.

Potrivit canalului Global, citând surse din cadrul serviciilor de securitate, Cameron Ortis a fost director general al serviciilor de informații ale GRC și controla din această funcție operațiunile de contraspionaj.

Cameron Ortis se confruntă cu cinci capete de acuzare în baza Codului Penal canadian și a legii privind protecția informațiilor legate de securitatea națională, în special contra spionajului străin.

Puternica alianță a serviciilor de informații numită Five Eyes, din care Canada face parte alături de Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu natura informațiilor culese de Cameron Ortis și așteaptă o evaluare a pagubelor din partea Ministerului canadian al Securității Publice, potrivit unor surse diplomatice citate de televiziunea națională CBC.

Guvernul canadian nu are deocamdată cunoștință de amploarea furtului, dar își continuă investigațiile, a declarat pentru AFP o sursă din anturajul premierului Justin Trudeau, în campanie electorală pentru al doilea mandat.

CBC a precizat, citând surse neidentificate, că alianța nu a intrat în panică, dat fiind că acuzațiile la adresa lui Cameron Ortis nu par să demonstreze că a dezvăluit vreo informație înainte de arestarea sa, menționează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău