Canada | O manifestație împotriva rasismului de la Montreal a degenerat

  • 01 Iunie 2020 11:15
Canada | O manifestație împotriva rasismului de la Montreal a degenerat

Mii de persoane au defilat duminică la Montreal pentru a denunța rasismul și violențele poliției, o manifestație care a degenerat în cursul serii în înfruntări cu poliția și jafuri în centrul orașului, relatează AFP.

Timp de circa trei ore, în jur de 10.000 de persoane potrivit estimărilor neoficiale au defilat după-amiază într-o atmosferă de calm. Oamenii au ieșit în stradă în semn de solidaritate cu manifestațiile din SUA de după moartea lui George Floyd, un afroamerican de 46 de ani care a murit după ce s-a asfixiat în timp ce era imobilizat de către un polițist alb.

Însă după lăsarea serii în centrul orașului au izbucnit violențe, când un grup de manifestanți a aruncat cu obiecte asupra forțelor de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Vitrinele mai multe magazine au fost sparte, iar unul dintre cei care a comis astfel de acte a fost filmat de televiziuni în timp ce fugea cu o chitară electrică furată dintr-un magazin de muzică.

În cele din urmă calmul a revenit la Montreal până la sfârșitul zilei, potrivit media. Poliția nu a precizat câte persoane au fost reținute în timpul incidentelor.

Magazinele nu au fost autorizate să deschidă decât la începutul săptămânii trecute la Montreal, în condițiile în care metropola din Quebec a fost epicentrul pandemiei de cronavirus în Canada.

Majoritatea manifestanților din Montreal au purtat măști în timpul manifestației de pe străzile orașului, dar nu au respectat distanța fizică de doi metri cerută de autorități.

Numeroasele pancarte conțineau mesaje precum "Black lives matter", "No justice no peace" sau "I can't breathe", referire la ultimele cuvinte rostite de George Floyd în timp ce era imobilizat la sol și un polițist îi ținea genunchiul pe gât.

"Am venit în semn de solidaritate cu manifestanții din SUA", a spus Danielle, o studentă de 28 de ani originară din SUA. "Trebuie să se facă dreptate. Când un om spune 'Nu pot să respir' trebuie ascultat", a adăugat ea.'.

Poliția din Montreal a denunțat, într-o postare pe Twitter, circumstanțele morții lui George Floyd, "care sunt neconforme cu valorile organizației noastre".

"Respectăm drepturile și nevoia fiecăruia de a denunța sus și tare această violență și vom fi alături de voi pentru a vă asigura securitatea", a anunțat poliția pe Twitter.

O altă manifestație împotriva rasismului a reunit câteva mii de persoane duminică la Vancouver.

Sâmbătă, mai multe mii de persoane au demonstrat într-o atmosferă de calm împotriva violențelor poliției la Toronto, cel mai mare oraș al țării.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău