Canada: Manifestații în provincia Québec împotriva rasismului și violențelor poliției

  • 08 Iunie 2020 09:16
Canada: Manifestații în provincia Québec împotriva rasismului și violențelor poliției

Mii de persoane au manifestat duminică la Montréal și în alte orașe ale alte orașe din Québec împotriva rasismului și violențelor poliției, denunțând astfel discriminările rasiale din provincia canadiană, notează AFP.

O mulțime importantă - peste 10.000 de persoane potrivit unor estimări neoficiale - a defilat prin centrul Montréalului, scandând "Viața negrilor contează", "Fără justiție nu este pace", "Nu pot respira" sau "Asta trebuie să înceteze".

Manifestația, a doua la Montréal într-o săptămână, s-a înscris în cadrul vastei mișcări de protest provocate de moartea afro-americanului George Floyd, sufocat sub genunchiul unui polițist alb în cursul unei interpelări.

Organizatorii, în discursurile lor dinainte de plecarea cortegiului, precum și numeroși manifestanți i-au reproșat premierului provinciei Québec, François Legault, că în urmă cu câteva zile a declarat că în provincie nu există "rasism sistemic".

"Există rasism sistemic în Québec, au fost aduse toate dovezile", a afirmat unul dintre organizatori, fostul boxer Ali Nestor.

"Dincolo de manifestația de astăzi, dincolo de +niciodată din nou+, trebuie să existe gesturi concrete iar asta ține de voința politică", a spus noua șefă a Partidului Liberal din Québec (opoziție), Dominique Anglade, a cărei familie este de origine haitiană.

Exprimându-și indignarea că "un tânăr de culoare din Montréal Nord (cartier defavorizat al orașului canadian) este interpelat de poliție de patru până la șapte ori mai des decât un tânăr alb", un organizator a cerut mulțimii să strige dacă găsește că este un lucru "normal".

Un manifestant, Madani Ba, artist-muzician de 28 de ani, a declarat pentru AFP că i s-a cerut să prezinte actele la control la interval de cinci minute pe aceeași stradă. "Profilarea rasială există din plin, întrebați orice persoană de culoare și vă va spune același lucru. Este incredibil și trebuie ca asta să se schimbe", a afirmat el.

O tânără de 29 de ani, Jessica François, a spus că a venit să protesteze deoarece "culoarea pielii sale nu justifică inegalitățile pe care le putem observa în Québec".

Participanții au fost invitați în repetate rânduri să îngenuncheze în memoria lui George Floyd și defilarea s-a desfășurat pașnic, în timp ce manifestația organizată duminica trecută la Montréal a degenerat în altercații în cursul serii, transmite AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău