Canada interzice 1.500 de modele de arme, după cel mai grav atentat din istoria țării

  • 02 Mai 2020 09:30
Canada interzice 1.500 de modele de arme, după cel mai grav atentat din istoria țării

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunțat, vineri, interdicția imediată a peste 1.500 de arme de asalt, la mai puțin de două săptămâni de la cel mai grav masacru din istoria țării, în care au fost ucise 22 de persoane, informează France Presse, citată de Agerpres.

"Aceste arme au fost concepute doar pentru un singur scop: să ucidă cât mai multe persoane, cât mai repede posibil. Nu au niciun folos și nu își au locul în Canada'', a declarat el în timpul conferinței de presă zilnice.

Guvernul a adoptat un decret ce interzice utilizarea, vânzarea, importul și transportul acestor arme de asalt de tip militar.

"În întreaga țară, mulți oameni folosesc arme de foc legal și responsabil, indiferent dacă lucrează sau la vânătoare. Dar nu aveți nevoie de un AR-15 pentru a împușca un cerb", a spus Trudeau.

Proprietarii acestor arme "care respectă legea" vor dispune de o perioadă de amnistie de doi ani pentru a se conforma noilor reglementări, a adăugat el.

Deși mai puțin frecvente decât în Statele Unite, atacurile armate nu sunt atât de excepționale în Canada și chiar au tendința "să se producă mai des decât înainte", a subliniat premierul.

"Evenimente precum tragedia survenită recent în Nova Scotia, atacul de la Centrul cultural islamic din Quebec în 2017 și masacrul de la Școala Politehnică din Montreal în 1989 nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată", a indicat Trudeau.

Justin Trudeau a făcut din această interdicție o promisiune a campaniei electorale, care l-a adus la putere în 2015. El a reiterat-o în timpul alegerilor legislative din octombrie trecut.

Aproape patru din cinci canadieni susțin interdicția, potrivit unui sondaj vineri al Institutului Angus Reid, care a consultat de marți până joi 1.581 de persoane.

Un atacator deghizat în polițist și conducând o mașină de patrulă a semănat moartea timp de mai mult de 13 ore la 18 și 19 aprilie în mediul rural din Nova Scotia (sud-est), dând foc unor case și ucigând cu sânge rece 22 de persoane și în cele din urmă a fost împușcat mortal de poliție. El a folosit mai multe arme, inclusiv cel puțin una descrisă de poliție drept o armă de asalt, de acum interzisă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău