Canada | Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a fost eliberată

  • 25 Septembrie 2021 11:11
Canada | Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a fost eliberată

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicațiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanță și disensiuni diplomatice între Beijing, Washington și Ottawa, informează sâmbătă AFP.

Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârșitul anului 2018, a fost eliberată și a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autoritățile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică (vestul Canadei), scrie Agerpres.

"În ultimii trei ani viața mea a fost dată peste cap", a declarat Meng Wanzhou, poreclită "prințesa" Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos - făcut public vineri de un tribunal din New York - între Departamentul de Justiție și reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng și să renunțe de facto la toate solicitările de extrădare.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenționa să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzațiile și a pledat nevinovată vineri.

Justiția americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicațiilor că a mințit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez și o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiție, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conținutului acordului, că la acel moment a făcut declarații false și a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activitățile Huawei în Iran, țară supusă sancțiunilor americane și internaționale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău