Canada a impus o limită de cereri de azil pentru români. Depășirea va duce la reintroducerea vizelor

  • 02 Iunie 2018 18:26
Canada a impus o limită de cereri de azil pentru români. Depășirea va duce la reintroducerea vizelor

Numărul solicitărilor de azil venite din partea cetățenilor români, în Canada, a crescut semnificativ, după ce guvernul de la Ottawa a ridicat obligativitatea vizelor pentru cetățenii români și bulgari care călătoresc în Canada.

Astfel, Executivul canadian a decis introducerea unei limite de cereri de azil pentru români, iar depășirea acestui plafon va duce la reintroducerea vizelor.

Potrivit Global News, citat de ProTV România, care citează oficiali canadieni, de la 232 de cereri înregistrate în luna februarie, numărul acestora a crescut la 1.022, până în luna mai. În 2017, s-au înregistrat doar 122 de cereri de azil din partea cetățenilor români, iar în 2016, dintre cele 120 de cereri din partea românilor, doar două au fost acceptate.

În acest sens, Executivul canadian a stabilit o limită de cereri de azil pe care le va accepta din partea românilor. Dacă plafonul va fi depășit, se va ajunge la reintroducerea vizelor pentru intrarea în această țară.

Anunțul a fost făcut, de oficialii canadieni, după ce autoritățile au semnalat o creștere semnificativă a numărului de solicitări de azil venite din partea românilor, în ultima perioadă.

Românii pot călători în Canada fără vize, începând din 1 decembrie 2017, pentru șederi de maximum 6 luni în scop turistic, pe baza oricărui pașaport românesc valabil.

Conform regimului aplicabil resortisanților tuturor celorlalte state exceptate de la obligativitatea vizelor de intrare în Canada, cetățenii români care intenționează să meargă cu avionul spre Canada, pentru ședere sau tranzit, trebuie să obțină în prealabil o Autorizație de călătorie electronică (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizația de călătorie electronică eTA se va putea obține doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Aplicația aferentă va deveni disponibilă pentru cetățenii români numai de vineri, 1 decembrie 2017, de la orele 16:00 (ora României). În consecință, cetățenii români care și-au planificat zboruri directe cu destinația Canada, cu decolare înainte de ora respectivă, nu pot obține eTA anterior îmbarcării și nu pot intra în Canada decât în baza unei vize valabile, chiar dacă avionul va ateriza pe teritoriul canadian ulterior orei specificate.

Românii care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcațiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să aibă doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

Autorizația de călătorie electronică (eTA) reprezintă o cerință impusă tuturor cetățenilor străini exonerați de obligativitatea vizei canadiene, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizația eTA are o valabilitate de 5 ani (sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului).

Procedura obținerii eTA este simplă, durează doar câteva minute și se realizează exclusiv online, prin completarea unui formular electronic cu datele personale ale pasagerului.

Pentru obținerea eTA și, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetățenii români trebuie să fie în posesia unui pașaport valabil, indiferent de tipul acestuia (pașaport simplu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu temporar, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu).

Cetățenii români care dețin deja o viză canadiană valabilă o pot utiliza în continuare, până la expirarea termenului de valabilitate, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

Românii care au obținut deja eTA după data de 01.05.2017, întrucât se încadrau la categoriile cărora li s-a aplicat prima etapă de liberalizare a regimului de vize (titulari ai unei vize de rezidență temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA), pot continua să călătorească cu avionul în Canada, pe baza aceleiași eTA, până la expirarea valabilității acesteia sau a pașaportului.

De asemenea, cetățenii români care intenționează să urmeze în Canada studii cu durata de peste 6 luni sau să să lucreze,, indiferent de durată, trebuie să obțină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău