Canada a anunțat că va primi 20.000 de refugiați din Afganistan

  • 14 August 2021 12:04
Canada a anunțat că va primi 20.000 de refugiați din Afganistan

Guvernul canadian a declarat vineri că este pregătit să primească 20.000 de refugiați afgani în cadrul unui nou program de imigrare, din cauza „crizei umanitare emergente în regiune”, relatează AFP.

„Situația din Afganistan este sfâșietoare și Canada nu va sta cu brațele încrucișate'', a declarat ministrul Imigrației, Refugiaților și Cetățeniei, Marco Mendicino, la anunțarea programului, potrivit Agerpres.

Prin această decizie, Canada vizează „persoanele deosebit de vulnerabile”, în special femeile lideri, apărătorii drepturilor omului, minoritățile religioase persecutate, jurnaliștii și membri ai comunității LGBTQI.

Un zbor al Forțelor armate canadiene a aterizat deja la Toronto vineri după-amiază cu „un grup de cetățeni afgani” la bord care au ajutat țara în trecut, a declarat Harjit Sajjan, ministrul Apărării naționale.

Guvernul Trudeau a indicat că monitorizează „foarte atent” situația cetățenilor săi din Afganistan, colaborând cu aliații săi, dar că nu a fost încă anunțată nicio decizie cu privire la o posibilă închidere a ambasadei canadiene.

Vineri, mai multe țări precum Spania, Danemarca, Norvegia și Olanda au anunțat retragerea personalului din ambasadele lor în Afganistan.

Este așteptat asaltul împotriva capitalei Kabul

Situația de securitate din Afganistan s-a agravat în ultimele zile. Combatanții talibani au ocupat 18 dintre cele 34 de capitale provinciale, inclusiv orașele Kandahar și Herat, al doilea, respectiv al treilea ca mărime din Afganistan. Talibanii au intensificat atacurile și asupra capitalei țării, Kabul.

Președintele afgan, Ashraf Ghani, a denunțat decizia Statelor Unite de a retrage „brusc” trupele din Afganistan, explicând că aceasta este principala cauză a deteriorării situației în materie de securitate. „Situația actuală este cauzată de hotărârea luată în mod brusc” de Statele Unite privind retragerea trupelor din Afganistan, a afirmat președintele Ashraf Ghani. De altfel, Ashraf Ghani a acuzat Statele Unite că au impulsionat „distrugerea” Afganistanului prin „legitimarea” insurgenților talibani, cu care Washingtonul a negociat direct și a semnat în 2020 un acord de pace.

Administrația de la Kabul a propus, în cadrul negocierilor care se derulează în Qatar, împărțirea puterii cu Mișcarea talibanilor, în schimbul încetării confruntărilor militare în Afganistan, au declarat surse guvernamentale afgane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău