Campanie pentru interzicerea pesticidelor și salvarea albinelor, organizată de 90 de organizații din 17 țări ale UE

  • 06 Decembrie 2019 15:50
Campanie pentru interzicerea pesticidelor și salvarea albinelor, organizată de 90 de organizații din 17 țări ale UE

O campanie pentru interzicerea pesticidelor și salvarea albinelor a fost demarată de 90 de organizații din 17 țări ale Uniunii Europene, iar în cazul în care se vor strânge un milion de semnături de susținere până în septembrie 2020, Comisia Europeană și Parlamentul European vor trebui să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor vizate de această inițiativă, susțin reprezentanții Federației Asociațiilor Apicole din România - Romapis, preluat Agerpres.

"A fost lansată o Inițiativă Cetățenească Europeană (ICE) cu scopul de a determina eliminarea treptată a pesticidelor sintetice din agricultură până în 2035, pentru a sprijini fermierii și pentru a salva albinele și natura. Dacă această inițiativă va strânge un milion de semnături de susținere până în septembrie 2020, Comisia Europeană și Parlamentul European trebuie să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor acestei campanii. 90 de organizații din 17 țări ale UE promovează această campanie, cu sprijinul asociațiilor pentru agricultură ecologică", se precizează într-un comunicat al asociației remis AGERPRES.

În acest context, ICE solicită Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative pentru eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035 astfel: reducerea folosirii în UE a pesticidelor sintetice cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge în 2035 la o agricultură 100% lipsită de pesticide sintetice.

De asemenea, Inițiativa cere restaurarea biodiversității prin refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât fermele să devină un vector al recuperării biodiversității și sprijinirea fermierilor în tranziție. Acest lucru se poate face prin reforma agriculturii, respectiv prin prioritizarea agriculturii la scară mică, diversă și durabilă, sprijinind o creștere rapidă a practicilor agroecologice și organice și permițând atât formarea profesională a agricultorilor, cât și cercetarea independentă în domeniul agriculturii fără pesticide și organisme modificate genetic.

Campania ICE este condusă de o alianță intersectorială a organizațiilor societății civile care acoperă mediul, sănătatea, agricultura și apicultura. Printre alții, organizatorii includ rețelele europene Friends of the Earth Europe și Pesticide Action Network (PAN), precum și Institutul de Mediu din Munchen, fundația Aurelia (Germania), Generations Futures (Franța) și GLOBAL 2000/Friends of the Earth Austria.

Potrivit Romapis, oamenii de știință cer măsuri radicale și urgente pentru a stopa colapsul naturii, în condițiile în care un sfert din animalele sălbatice ale Europei sunt grav amenințate, jumătate din siturile naturale sunt în situație precară, iar serviciile ecosistemice (contribuțiile directe și indirecte ale ecosistemelor la bunăstarea umană) se deteriorează.

Între timp, milioane de fermieri sunt striviți de prețurile neechitabile, de lipsa de sprijin politic și de marile corporații, iar patru milioane de ferme mici au dispărut între 2005 și 2016 în UE, arată studiile de specialitate. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău