Campanie națională de lectură, organizată de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”

  • 29 Ianuarie 2018 10:20
0%
00:00:00
00:00:00

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a lansat a 6-a ediție a campaniei naționale de lectură, „Să citim împreună!”.  Această ediție este consacrată cărților „Lumina glasului lăuntric” de Vasile Romanciuc și „Îngerii dispar în ploaie” de Aurelian Silvestru.

Campania își propune să promoveze lectura, dar și să creeze oportunități de întâlnire a tinerilor cititori cu autorii, să discute cu ei și să le pună întrebări, după cum a remarcat directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Claudia Balaban.

„Noi mergem prin sate cu biblioteca mobilă, mergem împreună cu scriitorii și promovăm aceste cărți. Nu numai întâlnirea cu scriitorul aduce bucurie acelor copii, dar și întâlnirea cu o carte nouă. Ori, aici sunt cărți noi, cărți care sunt editate în Programul național de editare a cărții. Aceste cărți vor ajunge în toate bibliotecile”, spune ea. 

Una dintre cărțile pe care vor fi îndemnați elevii să o citească în cadrul campaniei este „Lumina glasului lăuntric”, de Vasile Romanciuc. Este vorba despre o antologie care conține versuri publicate anterior, dar și opere noi, a menționat poetul. Deși are sute de întâlniri cu cititorii, acestea de fiecare dată îi stârnesc emoții, mărturisește Vasile Romanciuc:

„Încercăm să ajungem în satele unde nu prea ajung scriitorii, oamenii de artă, pentru că aceste întâlniri sunt importante. Eu îmi amintesc când eram eu elev la Edineț și pentru prima dată am participat la o întâlnire cu scriitorii, cu Ion Vatamanu, cu Emil Loteanu, cu Anatol Codru. Sunt lucruri pe care nu le voi uita niciodată, e impresionant, pentru că mi-au rămas în suflet niște gânduri, niște idei care ulterior, cred eu, au încolțit și au dat rod”.

Pentru lansarea campanie, la biblioteca ”Ion Creangă” s-au adunat elevi din mai multe școli din Chișinău. Ce le place să citească și cum pot fi interesați de lectură, i-am întrebat câțiva dintre elevi.

- E un fel de a te refugia. Câteodată nu-ți prea mai place să vezi lumea asta și vrei să vezi o lume nouă, o lume mai bună poate sau o lume mai rea.

- Ce fel de cărți îți place ție să citești? Din ce domeniu?

- Istorie și în mare parte știință.

- Cum ar trebui adulții să-i convingă pe copii să citească?

- Eu nu cred că adulții ar trebui să-i impună pe copii să citească pentru că niciun lucru care este impus nu va fi distractiv nici pentru ei, nici pentru tineri. Trebuie să-i faci pe copii să înțeleagă că cărțile nu sunt doar o plăcere, sunt o necesitate a omului și că poate fi foarte interesant să citești, este de părere un alt tânăr.

În cadrul campaniei de anul trecut biblioteca mobilă a ajuns în peste 60 de localități, iar anul acesta organizatorii își propun să viziteze mai multe sate și orașe.

Campania se va desfășura pe întreg teritoriul republicii, în perioada ianuarie – decembrie 2018 și își propune să îi implice pe copiii cu vârstele de peste 12 ani și pe părinții și buneii acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău