Campanie media a autorităților din Ecuador contra lui Brad Pitt

  • 18 Mai 2015 08:20
Campanie media a autorităților din Ecuador contra lui Brad Pitt

Autoritățile din Ecuador au lansat o campanie mediatică pentru a-l determina pe cineastul american Brad Pitt să 'procedeze corect' și să renunțe la proiectul de a ecraniza cartea 'Law of the Jungle'.

În această carte ziaristul Paul Barrett relatează celebrul caz de poluare cu petrol de către firma Chevron a unor terenuri din zona amazoniană, scrie ziarul spaniol El Pais.

Folosind hashtag-ul #BradDoTheRightThing, a fost publicată o scrisoare deschisă adresată actorului care a achiziționat drepturile de transpunere pe ecran a volumului semnat de jurnalistul de la Bloomberg Businessweek despre lupta în justiție dintre compania petrolieră americană Texaco (Chevron, în prezent) și comunitățile locale prejudiciate ca urmare a deversărilor sistematice de petrol din perioada 1964-1992.

'Te invităm să procedezi corect. Te invităm să-ți menții drepturile asupra acestei cărți - o ficțiune care poate face mult rău din cauza minciunilor și dezinformărilor pe care le propagă. Te invităm să nu faci nimic cu aceste drepturi', spune mesajul destinat lui Brad Pitt.

Cartea se concentrează asupra deciziei unui tribunal din New York, din martie 2014, contra avocatului american Steven Donziger care, timp de două decenii, i-a apărat pe ecuadorienii din zona Lago Agrio afectați de poluarea produsă de exploatările petroliere. Această sentință consideră că justiția din Ecuador s-a bazat pe probe false când a condamnat, în 2011, compania Chevron la plata a 9,5 miliarde de dolari ca despăgubiri pentru comunitățile ecuadoriene.

Exploatarea de la Lago Agrio, cea mai mare de acest gen din Ecuador, a fost deținută Texaco în calitate de partener minoritar, 62,5% din acțiuni aparținând statului ecuadorian. Texaco a părăsit Ecuadorul în 1992 și apoi ar fi efectuat operațiunile de decontaminare din zona respectivă care îi reveneau conform unui acord convenit în 1994 cu autoritățile din Quito.

Procesul inițiat de Chevron la New York a scos la iveală tot felul de acte de corupție comise de avocatul Steven Donziger, care au fost înregistrate în cursul filmării unui documentar. Astfel, avocatul ar fi recurs la mijloace nelegale pentru a 'convinge' judecătorii din Ecuador și, totodată, a înstrăinat unele drepturi legate de dosar, în așa fel încât, din totalul despăgubirilor acordate, numai 1,5 % ar fi ajuns la locuitorii din zona afectată, restul fiind împărțit între investitori, cheltuieli administrative și legale (inclusiv onorariul lui Donziger).

Guvernul ecuadorian susține însă că Paul Barrett a fost plătit de firma americană, iar lucrarea lui dăunează Ecuadorului și cetățenilor afectați de uriașa poluare a mediului înconjurător.

Autorul își apără însă cartea, spunând că aceasta se referă la 'iresponsabilitatea corporatistă, atât a firmei Texaco, cât și a Petroecuador, care au contribuit la poluare' și că, 'la alt nivel, este povestea unei campanii de salvare a pădurii tropicale'. 'Avocații au subminat statul de drept în numele revendicărilor victimelor poluării', a declarat Paul Barrett.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău