Campanie de prevenire a accidentelor produse în preajma bazinelor acvatice în perioada rece a anului. Zeci de salvatori vor merge în mai multe localități

  • 11 Ianuarie 13:07
Campanie de prevenire a accidentelor produse în preajma bazinelor acvatice în perioada rece a anului. Zeci de salvatori vor merge în mai multe localități

Patruzeci de echipe mobile de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor merge în mai multe localități din R. Moldova pentru a informa populația privind accidentele în preajma bazinelor acvatice în perioada rece a anului. Salvatorii îndeamnă pescarii să respecte regulile se securitate când ies pe gheață, iar părinții să-și supravegheze copii, transmite Radio Chișinău

Autoritățile atenționează că de săptămâna viitoare stratul de gheață de la suprafața bazinelor acvatice va fi tot mai subțire. În partea nordică va fi de 4 – 5 cm, în centru  de 2 – 3 cm. Pescarii la copcă și copii sunt atenționați  să nu iasă pe gheață, pe râuri și lacuri, astfel Inspectoratului pentru Situații de Urgență va organiza echipe mobile pentru a informa populația pe întreg teritoriul Rep. Moldova. Șeful-adjunct de la Direcția Generală Prevenție IGSU, Dumitru Vieru:

„În medie în ultimii 5 ani avem circa 8 incidente soldate cu decese în rândul pescarilor. IGSU a creat 40 de grupe mobile care vor circula pe tot teritoriul Rep. Moldova și vor informa populația despre riscul gheții subțire”, a spus Dumitru Vieru.

Salvatorii îndeamnă pescarii să respecte regulile de securitate când ies pe gheață. Șeful Serviciului Scafandri din cadrul IGSU, Sergiu Pascaru:

 „Când pleacă la pescuit să aibă o vestă de salvare, e bine să aibă o funie pe care să o ajusteze spre direcția acestora. În caz că s-a prăbușit  sub apă să poate ieși la mal cu propriile puteri. A doua variantă, dacă a căzut cineva în apă și vrea să îl ajute o altă persoană, dacă nu este convins în forțele sale, mai bine să nu se aventureze, ca să nu fie mai multe victime. Totodată, e de dorit să se sune imediat la Serviciul de Urgență, la 112”, a spus Sergiu Pascaru.

De asemenea, copiii trebui monitorizați în preajma bazinelor acvatice, dar și animalele de companie, a subliniat ofițerul de presă al instituției, Liliana Pușcașu:

„Îndemnul IGSU este ca oamenii să nu meargă pe gheața subțire a bazinelor acvatice. Totodată, oameni care au în grijă minori să îi monitorizeze chiar în preajma bazinelor acvatice. Am avut situații când oamenii au ieșit cu patrupezii, aceștia s-au aventurat pe gheață și s-au prăbușit”, a precizat Liliana Pușcașu.

În 2023 au fost înregistrate 4 cazuri de decese cauzate de înec în perioada rece a anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău