Campanie de informare despre infracțiunile cibernetice și modalitățile de protecție a datelor și bunurilor personale

  • 12 Octombrie 2022 14:10
Campanie de informare despre infracțiunile cibernetice și modalitățile de protecție a datelor și bunurilor personale

Cetățenii Republicii Moldova vor fi informați pe parcursul acestei luni referitor la domeniile vulnerabile, măsurile de precauție și unde se pot adresa pentru a depune o plângere în cazul în care au devenit victime ale infracțiunilor cibernetice. Campania de informare va fi desfășurată de polițiștii din cadrul Direcției investigații infracțiuni informatice (DIII) a INI al IGP.

Cetățenii vor afla cum se securizează eficient conturile personale, ce trebuie să facă în primă fază dacă le-a fost furată identitatea, cui se adresează pentru ajutor, scrie Bizlaw.md.

Informațiile vor fi accesibile pe site-ul politia.md, pe pagina de Facebook și canalul de Telegram al Poliției Naționale.

Anual, Poliția Națională înregistrează peste 200 de infracțiuni informaționale și conexe. Aceste infracțiuni vizează furturi de identitate, furturi de pe carduri bancare, spargerea conturilor personale, șantaj sau agresiune în mediul online. În Republica Moldova, cele mai vulnerabile domenii sunt ingineria socială (manipularea psihologică pentru a efectua acțiuni și/sau a divulga informații), furtul de identitate, fraudele la efectuarea plăților în străinătate, cu carduri emise în Republica Moldova, utilizarea monedei criptografice.

În acest an, este marcată cea de-a 10-a aniversare de sensibilizare pe domeniul securității cibernetice în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău