Campanie de dezinformare rusă cu privire la vaccinuri, demontată de Facebook

  • 11 August 2021 09:31
Campanie de dezinformare rusă cu privire la vaccinuri, demontată de Facebook

Facebook a demontat o operațiune de dezinformare rusă care încerca să discrediteze vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, inclusiv căutând să acrediteze ideea că primul dintre seruri "transformă persoanele vaccinate în cimpanzei", relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Dezinformarea nu este mereu subtilă", a remarcat ironic Ben Nimmo, directorul unuia dintre serviciile de securitate cibernetică ale Facebook, într-o conferință de presă marți.

Grupul californian este acuzat în mod regulat de a fi contribuit la propagarea în masă a dezinformării. Luna trecută, președintele american Joe Biden chiar a apreciat că Facebook și alte platforme "ucid" oameni, prin faptul că lasă să circule informații false despre vaccinurile împotriva COVID-19.

"Această campanie funcționa ca o spălătorie automată", a explicat gigantul social media. O firmă britanică de comunicare, Fazze, era însărcinată cu difuzarea pe scară cât mai largă a unor articole destinate să inducă în eroare și a unor petiții pe diferite forumuri și rețele (între care Reddit, Medium, Change.org, Facebook, Instagram ...), prin intermediul unor profiluri false și al unor influențatori.

Detectarea operațiunii a fost precipitată de faptul că, în luna mai, mai mulți influențatori francezi și germani, activi în domeniul sănătății și științei, au denunțat ofertele pe care le primiseră pentru a denigra vaccinul Pfizer contra plată.

"Incredibil. Adresa agenției din Londra care m-a contactat este falsă. Nu au avut niciodată un sediu acolo, este un centru de înfrumusețare cu laser! Toți angajații au profiluri ciudate pe LinkedIn ...care au dispărut din această dimineață. Toți au lucrat în Rusia înainte", reacționase pe Twitter Leo Grasset, care se ocupă de popularizarea științei, cu 1,17 milioane de abonați pe canalul său de pe Youtube.

Într-un final, cea mai mare parte a conținuturilor postate pe Instagram - țintind în principal India și America Latină - n-au primit "niciun like", a precizat Facebook. "Nu au avut efectul scontat", subliniază Ben Nimmo.

Agenția Fazze are de acum interdicție pe platformă. "A fost o campanie neglijentă, dar procesul a fost sofisticat", a detaliat Nathaniel Gleicher, directorul pentru normele de securitate de la Facebook.

"Au existat spam, influențatori, piratare de documente. Deci, este mai dificil pentru o singură platformă să înțeleagă acest tip de campanie în totalitatea sa", a adăugat el, invitând întreaga societate civilă (universitari, jurnaliști, autorități) să se mobilizeze alături de rețelele de social media.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău