Campania electorală britanică: Corbyn promite internet gratuit prin naţionalizarea BT; Johnson: e un ''plan comunist nebunesc''

  • 15 Noiembrie 18:40
Campania electorală britanică: Corbyn promite internet gratuit prin naţionalizarea BT; Johnson: e un ''plan comunist nebunesc''

Liderul laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, a promis vineri că dacă va ajunge la guvernare în urma alegerilor anticipate din 12 decembrie va naţionaliza compania de telecomunicaţii BT pentru a oferi astfel internet gratuit întregii Marii Britanii, idee descrisă de premierul conservator Boris Johnson drept un ''plan comunist nebunesc'', relatează Reuters, preluat de Agerpres.

În plus faţă de naţionalizarea grupului BT, Corbyn a vorbit despre o reorganizare a întregii infrastructuri de telecomunicaţii a ţării şi de o creştere a taxelor percepute companiilor din sectorul înaltelor tehnologii.

''Un guvern laburist va face internetul gratuit pentru toată lumea. Aceasta este infrastructura esenţială pentru secolul XXI. Cred că este prea importantă pentru a fi lăsată corporaţiilor (...) Vom taxa corect corporaţiile - Facebook şi Google - pentru a acoperi cheltuielile curente'', a spus într-un discurs Corbyn, al cărui partid este în ultimul sondaj mult în urma celui conservator, cu 30% din intenţiile de vot, faţă de 43% pentru conservatori.

Declaraţia sa i-a luat prin surprindere pe acţionarii BT şi a provocat o scădere cu 3,7% a valorii acţiunilor acestei companii, care nu se mai află sub controlul statului din anul 1984, când ea a fost o referinţă a politicii de privatizare a fostului premier conservator Margaret Thatcher.

După declaraţia lui Corbyn, premierul conservator în exerciţiu, Boris Johnson, a spus tot într-un discurs de campanie că guvernul său ''finanţează un program extins de investiţii în infrastructura rutieră, în telecomunicaţii, conexiuni la internet în bandă largă, nu în planul comunist nebunesc enunţat astăzi mai devreme''.

Cu sloganul de campanie ''Get Brexit Done'' (Să facem Brexitul), Johnson l-a acuzat din nou în această intervenţie pe Corbyn pentru amânarea ieşirii din UE. ''Veniţi cu noi să facem Brexitul, nu să pierdem mai mult timp şi mai mult din viitorul economic preţios al acestei ţări cu un alt referendum şi alte ezitări şi amânări'', a insistat premierul conservator.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
2,56 °C
câțiva nori
Umiditate:74 %
Vint:3,6 m/s
Tue
7 °C
Wed
9 °C
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
6 °C

Curs oficial BNM 16 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3410 0.0582
USD 17.3081 -0.0131
RON 4.0473 0.0123
UAH 0.7370 0.0018
RUB 0.2773 0.0031
Arhivă Radio Chișinău