Campania electorală a candidatei lui Șor, finanțată din afaceri de pe Aeroportul Chișinău (Revista presei)

  • 25 Aprilie 2018 10:35
Campania electorală a candidatei lui Șor, finanțată din afaceri de pe Aeroportul Chișinău (Revista presei)

Revista presei - 25 aprilie 2018

Proeuropenii ar putea să le dăruiască socialiștilor și Chișinăul, titrează Timpul, care constată că în campania electorală pentru alegerile anticipate din mun. Chișinău, partidele unioniste și cele de centru-dreapta par a fi mai dezbinate ca niciodată. Candidații proeuropeni apar ca ciupercile după ploaie, ciopârțind simpatiile electoratului, în timp ce stânga politică este bine sudată. TIMPUL a întrebat mai mulți politicieni și comentatori politici de ce am ajuns la această situație și cum proeuropenii ar putea evita o înfrângere rușinoasă în scrutinul din 20 mai.

Campania electorală a candidatei lui Șor, finanțată din afaceri de pe Aeroportul Internațional Chișinău, titrează Ziarul de Gardă, care relevă că fondatorii și administratorii unor localuri de pe Aeroportul Internațional Chișinău, Liubovi Bublii și Sergiu Pavlușcenco, sunt principalii sponsori ai partidului „Șor” în campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai, la care formațiunea politică are trei candidați. În prima săptămână de campanie electorală a candidatei Reghina Apostolova, fondatorii firmei „Aerofood” SRL au donat partidului 220 de mii de lei, care, susține Ilan Șor în raportul privind gestiunea financiară, au fost cheltuiți pentru panouri publicitare. Sergiu Pavlușcenco a donat Partidului Șor 120 de mii de lei, iar Liubovi Bublii – 100 de mii de lei. Cei doi figurează drept fondatori la „Aerofood” SRL, firmă care gestionează cel puțin cinci localuri amplasate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, scrie Ziarul de Gardă.

Aceeași publicație atenționează că „Înmatricularea mașinilor din regiunea transnistreană este o „cedare nejustificată” care ar ascunde interese obscure.  Mijloacele de transport din regiunea transnistreană vor avea plăcuțe auto neutre și vor fi admise în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018. Analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru Ziarul de Gardă că „Această cedare este absolut nejustificată, deoarece nu se referă nici la drepturile omului, nici la soluționarea conflictului transnistrean. Aceasta este o cedare cu niște motive obscure, care nu au fost anunțate public. În jurul plăcuțelor de înmatriculare se ascund niște înțelegeri obscure. Nu ne apropie deloc, dar ne îndepărtează de la soluționarea conflictului transnistrean”, a atenționat expertul.

Decizia de a acorda plăcuțe neutre pentru posesorii de mașini din regiunea transnistreană și dreptul de acces în traficul internațional este o capcană, pentru că oferă drept deplin pentru înmatricularea automobilelor în alt regim fiscal-vamal, celui specific regiunii transnistrene, susțin experții citați de Adevărul. Sergiu Gaibu, a amintit că până acum au existat persoane fizice și agenți economici care au înregistrat automobilele cu numere ale Republicii Moldova. „Deci, prolema este artificială”.

Chișinăul a recunoscut numerele de înmatriculare transnistrene, comentează și Jurnal de Chișinău acordul semnat ieri între Chișinău și Tiraspol. Această decizie va permite mașinilor din regiunea transnistreană, cu însemnele separatiștilor, să circule pe drumurile internaționale, notează publicația.

Numere neutre pentru transnistreni // OSCE-ul „joacă” de partea separatiștilor – titrează portalul Deschide.md. Șeful misiunii OSCE în R. Moldova Michael Scanlan pune presiuni asupra Chișinăului și își asumă prea multe decizii, iar prin acțiunile și declarațiile sale nu face decât să tergiverseze procesul de reglementare a procesului transnistrean, denunță experții în securitatea Rosian Vasiloi și Oazu Nantoi, după ce ieri au fost nevoiți să părăsească ședința Biroului de Reintegrare unde au fost invitați pentru prezentarea mecanismului de accedere a mijloacelor de transport transnistrene în traficul rutier internațional. La evenimentul de ieri a fost prezent și Scanlan, care a vorbit nu numai din partea OSCE-ului, dar și a Ucrainei și a Federației Ruse, pretinzând că reprezintă și aceste țări la ședința respectivă, scrie Deschide.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău