Campania „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic”, lansată la Chișinău. 183 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în primele 11 luni din 2023

  • 02 Decembrie 2023 16:59
Campania „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic”, lansată la Chișinău. 183 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în primele 11 luni din 2023

Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Cancelaria de Stat, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, UNICEF Moldova și PNUD Moldova, împreună cu alți parteneri din mediul privat și de stat, au lansat campania de informare „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic”, relatează serviciul de presă al instituției.

În cele 11 luni ale anului curent, s-au înregistrat 1.810 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 183 de persoane și-au pierdut viața, iar altele 2.077 s-au ales cu diferite traumatisme din cauza accidentelor rutiere, relatează sursa citată.

Totodată, de la începutul lunii noiembrie s-au înregistrat 141 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 14 persoane au decedat, iar altele 157 au fost traumatizate. Acest bilanț face necesară intervenția MAI și a comunității pentru prevenirea accidentelor rutiere și salvarea de vieți.

Scopul campaniei este focusat pe educația cetățenilor privind respectarea regulilor de circulație și prevenirea accidentelor rutiere din țară și pentru a salva vieți. 

Evenimentul de lansare a avut loc pe teritoriul parcării Universității Tehnice a Moldovei, unde, pe lângă public, au fost prezenți și oficialii de stat și reprezentanții partenerilor externi, care au reiterat angajamentul de a asigura prin efort comun, un mediu sigur pe drumurile din Republica Moldova, dar și de a responsabiliza participanții la traficul rutier. 

„Siguranța în trafic începe de la fiecare dintre noi, de la atitudinea prietenoasă și responsabilitatea asumată atunci când urcăm la volan. Această campanie de informare vine să aducă aminte șoferilor, dar și pietonilor că viața are prioritate și această prioritate poate fi menținută doar prin asumarea comună a unui comportament responsabil. Drumurile pot fi sigure în Republica Moldova dacă împreună vom respecta regulile de circulație și regulile bunului simț”, a subliniat Adrian Efros, Ministru al Afacerilor Interne. 

Participând la eveniment, Reprezentanta de Țară UNICEF Moldova, Maha Damaj a subliniat că „Visul echipei UNICEF este ca fiecare copil să trăiască și să prospere într-un mediu sănătos și sigur. Îmbunătățirea siguranței în trafic va contribui la dezvoltarea activităților fizice, călătoriilor active, independenței și bunăstării lor. Încurajăm autoritățile Republicii Moldova să reinventeze mobilitatea populației prin facilitarea și promovarea ciclismului, utilizarea transportului public și mersul pe jos. Asta înseamnă mai multe beneficii sociale, economice pentru toți copiii și familiile lor”.

În cadrul evenimentului au fost organizate mai multe activități pentru creșterea conștientizării populației în ceea ce ține de siguranța rutieră. Pentru a arăta cum au loc operațiunile de salvare, angajații instituțiilor subordonate MAI au simulat unele situații de risc și au demonstrat echipamentele utilizate în procesul de descarcerare. Totodată, vizitatorii au avut posibilitatea să vadă în acțiune simulatorul de accidente, dar și mai multe simulări ale accidentelor la viteze diferite. Toți copiii care au participat la eveniment au fost declarați cavaleri ai siguranței rutiere și au primit banderole reflectorizante pentru a fi văzuți în trafic cu ușurință.

Campania de informare „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic” este o inițiativă care vine să informeze cetățenii Republicii Moldova și să responsabilizeze participanții la trafic, pentru a reduce numărul de accidente rutiere și a salva vieți. 

Printre partenerii Campaniei se mai numără Automobil Club din Moldova, cluburile DieselOk, Biker’s Respect, BMW Club Moldova, JeepTravel, DonorAuto.md, Poka2ski MD și Avante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău