Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 decurge lent în Republica Moldova, consideră experții în sănătate publică. Ce spun autoritățile

  • 09 Martie 2021 14:03
Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 decurge lent în Republica Moldova, consideră experții în sănătate publică. Ce spun autoritățile

Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 decurge lent în Republica Moldova, consideră experții în sănătate publică. Ei opinează că ar fi cazul ca imunizarea să aibă loc șapte zile pe săptămână, fără pauze. Pe de altă parte, autoritățile argumentează că procesul de vaccinare ar putea fi unul continuu, însă doar atunci când vor fi deschise mai multe centre și va fi extinsă lista categoriilor de persoane ce urmează a fi imunizate. 

Doar ceva mai mult de zece la sută din angajații sistemului de sănătate din Republica Moldova ar fi fost vaccinați până la începutul aceste săptămâni, un număr mult prea mic pentru a proteja medicii, iar procesul de imunizare este lent, consideră expertul internațional în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

„Noi avem astăzi în sistemul medical peste 50 de mii de angajați: medici, asistenți medicali, personal tehnic, și am administrat doar 5000 de doze, mai puțin de 10 la sută. Al doilea argument ar fi faptul că noi trei zile am vaccinat, apoi trezi zile am făcut pauză, astăzi presupun că reîncepe vaccinarea. Aceste pauze nu sunt binevenite, ar trebui să vaccineze șapte din șapte, pentru că noi ne dorim un rezultat. Dacă trei zile vaccinăm și trei nu, se lungește procesul de vaccinare cel puțin de două ori”, a menționat Ala Tocarciuc. 

Autoritățile iau în calcul ca vaccinarea să aibă loc și în zilele de sâmbătă și duminică, a comunicat pentru Radio Chișinău coordonatoarea Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Ninel Revenco.

„Probabil după ce vor fi deschise mai multe centre de vaccinare și când vor fi incluse mai multe persoane, aceste zile de sâmbătă și duminică nu vor fi omise din procesul de vaccinare. Inițial, suntem în proces de imunizare a lucrătorilor medicali și am inclus specialiștii din terapie intensivă și reanimare. Noi preluăm, pentru o săptămână, numărul de vaccinuri de la ANSP. Posibil că pe viitor numărul zilele de vaccinare va fi extins. Inițial e doar așa, să vedem disponibilitate, să vedem cum acceptă populația, care pot fi efectele posibile după vaccinare. S-a văzut cum lucrează sistemul informațional. În centrele de vaccinare procesul decurge întocmai cum este procedura standardizată de imunoprofilaxie”, a afirmat Ninel Revenco. 

În Republica Moldova procesul de imunizare împotriva COVID-19 a început la două martie, după ce au fost recepționate 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca, donate de România, care au ajuns în Republica Moldova la 27 februarie.  Alte peste 14 400 de doze de ser AstraZeneca au fost livrate Republicii Moldova prin intermediul platformei Covax, la 4 martie. În prima etapă, sunt imunizați lucrătorii medicali din cadrul secțiilor Covid și a celor de terapie intensivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău