Campania de însămânțare a culturilor de toamnă în R.Moldova este pe ultima sută de metri. Ce spun agricultorii despre ploile din ultimele luni

  • 27 Octombrie 2020 12:30
Campania de însămânțare a culturilor de toamnă în R.Moldova este pe ultima sută de metri. Ce spun agricultorii despre ploile din ultimele luni

Campania de însămânțare a culturilor de toamnă în Rep. Moldova este pe ultima sută de metri. Majoritatea agricultorilor au încheiat lucrările în câmp și așteaptă cât mai multe precipitații. Seceta din acest an le-a lăsat fermierilor un gust amar, însă, ploile din această toamnă le dau speranță că anul viitor vor avea parte de o recoltă bună la cereale.

După aproape un an de secetă hidrologică, lunile septembrie și octombrie au adus ploi, astfel încât agricultorii au putut însămânța terenurile agricole cu grâu sau orz. Totuși, pentru dezvoltarea culturilor de toamnă nu este suficientă umiditate în sol, suține președintele Asociației Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi.

Ploile din ultima vreme, septembrie, octombrie ne-a dat posibilitate de a însămânța și avem încrederea că o să primim plante sănătoase, plante bune cu toate că nu o să reușească să se înfrățească așa cum ar trebui, îi curt timpul și temepraturile au scăzut. Evident că ploi ne mai trebuiesc, practic, un an noi nu am avut în centrul Moldovei depuneri suficiente pentru dezvoltarea plantelor. Dacă o să mai fie vreo 100 de mm până la Anul Nou și 100 de mm după Anul Nou, până în iunie grâul o să se reușească să se coacă și să se dezvolte normal, a spus Nicanor Buzovoi.

Seceta din acest an a provocat pagube considerabile agricultorilor, iar compensațiile acordate de stat nu au acoperit nici jumătate din cheltuielile suportate  de aceștia, spune Nicanor Buzovoi.

Am avut susținere, puțin, desigur, în ceea ce ține de grâul care a fost întors, numai la celelalte s-a dat compensația de 1500 de lei la hectar. Noi am putut cumpăra semințe. Ceea ce a fost compensat sunt cam 15%-18% de la cheltuielile pe care le-am avut, a precizat Nicanor Buzovoi.

Directorul executiv al Federației Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, spune că recolta de anul viitor va depinde de precipitațiile care vor cădea în această iarnă.

Pentru a garanta roadă pentru anul viitor sunt necesare, încă, precipitații. Am niște terenuri, le ar singur și am văzut că ma jos pămânul nu este umed. La suprafață, așa vreo 20 de centimetri el este umed, dar mai jos pământul nu are suficientă umiditate și dacă nu are el o va consuma pe aceasta de la suprafață, dar abia suntem în prag de iarnă și timpul parcă așa ne mai bucură cu ceața aceasta cu niște ploi mărunțele, dar vine și iarna vor fi poate ninsori. Așteptăm, a spus Vasile Mîrzenco.

Vasile Mîrzenco a comunicat că o parte din fermieri au renunțat anul acesta să însămânțeze terenurile agricole cu culturi de toamnă din cauza pierderilor provocate de secetă.

Majoritatea fermierilor duc lipsă de finanțe. Semința este scumpă, la fel motorina, dar și tehnica. Cu compensațțiile care au fost făcute mulți nu pot să însămânțeze suprafețele pe care le-au avut în plan să le însămânțeze, a mentionat Vasile Mîrzenco.

Potrivit estimărilor făcute de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în acest an, suprafața semănată cu culturi de toamnă ar putea fi mai mare, comparativ cu cea din 2019, cu aproximativ 10-15 mii de hectare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău